Logo eilandennieuws.nl
De klas van Mirjam op bezoek in het Tiny House.
De klas van Mirjam op bezoek in het Tiny House. (Foto:)

Column Tiny House: Eindelijk tijd om te genieten!

We wonen nu 6 weken in ons Tiny House en die eerste weken zijn ons prima bevallen. Het voelt fijn om, na alle drukte die de bouw met zich meebracht, nu te kunnen genieten van het resultaat. In het begin voelde het wat onwennig om na het eten samen de vaat te doen of om de was handmatig te doen met de Drumi wasmachine of om via het slaaploft ons bed in te kruipen, maar alles went. We merken dat we nu al veel bewuster leven dan voorheen. Door te leven in een Tiny House gaat dat eigenlijk vanzelf.

Het zijn kleine dingen, door bijvoorbeeld 's ochtends na het zetten van een kop thee het resterende water uit de waterkoker in een thermosfles te gieten. Gewoon, omdat we ons nu realiseren hoeveel elektriciteit je verbruikt met zo'n waterkoker. Ook proberen we minder afval te produceren en het afval dat we hebben te scheiden. Dat kan gedeeltelijk op de camping, maar ook bij de milieustraat in Goedereede. We springen veel zuiniger om met water doordat we geen vaatwasser, wasmachine en gewoon toilet hebben (een composttoilet bespaart 42 liter water per persoon per dag) hierdoor proberen we ook de rest van het waterverbruik zo laag mogelijk te houden. De 6 zonnepanelen worden na de zomervakantie geplaatst. Zodra deze op het dak liggen, hoeven we niet meer op het netstroom aangesloten te zijn.

Vaker schoonmaken
We maken wel wat vaker ons huisje schoon dan we gewend waren in ons vorige huis. De beperkte ruimte die je hebt gebruik je intensief, daarom moet één keer in de twee dagen alles zeker een keer gestofzuigd en afgenomen worden. Gelukkig duurt het niet heel lang voordat het huisje weer schoon is. Voordat we dit project begonnen, maakte ik me zorgen of we wel gastvrij konden blijven met een Tiny House. Ook die bezorgdheid is volledig weggenomen nu familie is blijven eten, we onze eerste logés hebben gehad en zelfs mijn hele klas bij een bezoek in de woonkamer heeft gezeten.

Veel belangstelling
Sinds we op De Klepperstee staan, hebben al heel veel mensen een kijkje genomen in ons huisje. Van tevoren hadden we niet kunnen bedenken dat zoveel mensen interesse zouden hebben in ons Tiny House en het Tiny House-leven. Door de stukken in Eilanden-Nieuws hebben we veel e-mails gehad, hebben veel mensen de open dagen bezocht, hebben we een prachtig plekje gekregen op De Klepperstee en krijgen we verschillende aanvragen voor interviews van landelijke kranten. Super bijzonder! Terugkijkend zijn we heel blij dat we dit avontuur een half jaar geleden zijn aangegaan. Het was pittig, spannend, uitdagend en fantastisch tegelijkertijd. Voor nu heeft het ons gebracht dat we in een duurzaam huis wonen, dat volledig op onze behoefte is afgestemd, met precies de spullen die we nodig hebben. Daarnaast is onze ecologische voetafdruk verkleind en hebben we nu een schuldenvrij bestaan. Zoals we een aantal columns terug schreven, hebben we een locatie op het oog, maar helaas hebben we hier nog geen definitieve toestemming van de gemeente voor om hier met meerdere Tiny Houses te staan. Dit traject loopt dus nog.

Mensen die ook dromen van een Tiny House raden we aan om open dagen te bezoeken waar je Tiny Houses van binnen kunt bekijken en de bewoners kunt spreken. Dit was voor ons één van de fijnste manieren om meer te weten te komen over het Tiny House-leven en om inspiratie op te doen.

Open middag
Dit was voorlopig onze laatste column. We hopen dat jullie het leuk vonden om ons te kunnen volgen in de ontwikkelingen naar een andere levensstijl. Voor degene die graag nog een kijkje willen nemen in ons Tiny House: 14 september van 13.00 tot 16.00 uur staat de volgende open middag gepland.

Hartelijke groet,
Corné en Mirjam

Kader: Volg de bouw van een Tiny House (6, slot)

In een artikelenserie vertellen Corné en Mirjam over de bouw van hun Tiny House en de zoektocht naar een geschikte locatie. Volg @mirjamlooij op Instagram voor de laatste updates.

Meer berichten