Afbeelding

Nieuw woon-zorgcomplex voor senioren en mensen met een beperking

Algemeen 7.787 keer gelezen

Dirksland - Nog dit jaar start de bouw van het nieuwe woon-zorgcomplex van CuraMare en Sjaloom Zorg. Achter basisschool Prins Maurits komt een zorgcomplex met drie woonlagen. Bijzonder is dat mensen met een beperking en ouderen er naast elkaar komen te wonen. Als de werkzaamheden volgens plan verlopen is het pand in de eerste helft van 2021 klaar voor gebruik.

Tekst: Martijn de Bonte
Impressie: Architectenbureau Born

"Met het nieuwe woon-zorgcomplex zijn we klaar voor de toekomst," vertellen bestuurders Ellen Hoogervorst van CuraMare en Henk Brinkman van Sjaloom Zorg. Het wordt een ruim gebouw met een afgesloten tuin waar de bewoners, dus ook mensen met dementie, veilig kunnen wandelen. Het pand wordt niet alleen duurzaam, maar is ook voorzien van de nieuwste technieken, bijvoorbeeld op het gebied van tilsystemen. Architect Born heeft het pand zo ontworpen dat het in de toekomst makkelijk kan worden aangepast. Zo kunnen appartementen indien nodig worden omgebouwd tot een woongroep.

"Mooie interactie
"De combinatie van ouderen en mensen met een beperking in één complex onderbrengen is bijzonder, maar niet nieuw. In Ebbe en Vloed in Oude-Tonge wonen ouderen, maar er wonen ook een aantal cliënten van Gemiva. Deze mensen met een beperking volgen ook dagbesteding op de woon-zorglocatie. Hoogervorst: "Er ontstaat dan mooie interactie tussen ouderen en mensen met een beperking." "Wij hebben ook vanuit historie ervaring in gecombineerde gebouwen voor senioren en onze cliënten", vult Brinkman aan. "Zoals Mauritshof, Vollenhoven en Elkersweide. Dat is ook de aanleiding geweest tot het gezamenlijk realiseren van dit pand." Hij legt uit dat één pand bouwen ook praktisch voordeel oplevert: "Je hebt maar één klimaatsysteem nodig en hoeft maar één gebouw warm te stoken in de winter, dat spaart geld uit." Sjaloom Zorg en CuraMare werken al sinds 2006 samen.

Letter H
Er is de afgelopen periode veel gerekend en getekend aan het nieuwe woon-zorgcomplex. Het resultaat is een complex dat er van bovenaf uitziet als de hoofdletter 'H'. De ingang komt in de verbinding tussen de twee vleugels. De cliënten van Sjaloom Zorg zijn in gelegenheid gesteld om hun wensen aan te geven. Dat is de basis geweest voor de ontwikkeling en indeling van de appartementen. De werkgroep van CuraMare heeft de andere zorgcomplexen op het eiland bezocht om te ontdekken wat goed werkt en wat juist niet. In de woongroepen voor mensen met dementie wordt een gezinssituatie nagebootst, met acht personen die een woonkamer en keuken delen. Volgens de geldende zorgstandaarden is het goed als mensen met dementie kunnen dwalen in een veilige omgeving. Dus kunnen ze straks zowel binnen als buiten op het terrein van het woon-zorgcomplex rondwandelen.

Ingewikkelde verhuizing
De aannemer heeft ongeveer anderhalf jaar nodig voor de realisatie van het complex, de bouw start later dit jaar en moet in de eerste helft van 2021 klaar zijn. Als de appartementen en woongroepen klaar zijn verhuizen alle bewoners van de oude Geldershof allemaal naar het nieuwe gebouw aan de Essenlaan. Brinkman: "Ook Sjaloom Zorg wacht een geweldige operatie. Bewoners van vier complexen komen nu onder één dak. Op medewerkersniveau zal er ook verbinding komen in de samenwerking."

Gebouwd als verpleeghuis
Geldershof is een begrip op het eiland. Het complex in Dirkland is in 1986 geopend en is gebouwd als verzorgingshuis, maar later in gebruik genomen als verpleeghuis voor mensen met intensieve zorgvragen. En daar wringt de schoen; het gebouw past niet bij de eisen die vandaag de dag worden gesteld. Zo zijn de (bad)kamers klein, zijn er geen tilsystemen geïntegreerd en is er geen klimaatbeheersing. Het gebouw zelf verkeert overigens in een prima staat. Het is nog niet bekend wat voor bestemming de 'oude Geldershof' krijgt als de bewoners zijn verhuisd. Hoogervorst: "Met die puzzel zijn we momenteel bezig."

Opluchting
De bestuurders zijn opgelucht dat alles is geregeld voor de bouw. De vergunningen zijn binnen, de begroting is rond en er is een aannemer geselecteerd. Voor zowel CuraMare als Sjaloom Zorg is het nieuwe woon-zorgcomplex de afsluiting van een jarenlang traject om de huisvesting op Goeree-Overflakkee te vernieuwen. Brinkman: "Dit is een uniek project waarbij we als aanbieders van ouderen- en gehandicaptenzorg samen optrekken." Hoogervorst: "Deze nieuwbouw is het slotstuk van de vernieuwingsoperatie."

Het nieuwe woon-zorgcomplex in cijfers

44 appartementen voor cliënten van Sjaloom Zorg.
1 woongroep voor 8 intensieve zorgcliënten van Sjaloom Zorg.
4 woongroepen voor mensen met dementie (8 personen per afdeling).
18 zorgappartementen voor ouderen.
Maximaal 22 plekken voor kortdurend verblijf waar patiënten die tijdelijk (maximaal 3 maanden) intensieve zorg (geen ziekenhuiszorg) nodig hebben kunnen verblijven.

Uit de krant