Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Dagorkest op projectbasis in de maak

NIEUWE-TONGE – Voor blazers en slagwerkers die graag musiceren maar geen zin hebben om het hele jaar rond lid te zijn van een muziekvereniging, is er een nu een mooie mogelijkheid. Er is namelijk een dagorkest op projectbasis in de maak op Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Het initiatief voor het dagorkest is genomen door muziekvereniging Apollo in Nieuwe-Tonge. "Wij hebben een SWOT-analyse uitgevoerd om een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen", zegt voorzitter Diet Wolfert van de enige harmonie op Goeree-Overflakkee.

De SWOT-analyse leidde na het nodige denkwerk tot een aantal pijlers die de toekomst van Apollo moeten dragen. Het slagwerkensemble, dat bestaat uit een kleine twintig muzikanten, is een van die pijlers. Een andere is de oprichting van een dagorkest.

"Er zijn een paar dagorkesten in den lande", zegt Wolfert. "In Barendrecht bijvoorbeeld, waar onze dirigent Ivo Kouwenhoven ook dirigent is. En Tinte, bij Oostvoorne, heeft ook een dagorkest. Wij richten ons niet op Nieuwe-Tonge, maar op Goeree-Overflakkee als geheel. En muzikanten uit de Hoeksche Waard, Bruinisse en Voorne mogen ook aansluiten. Het Dorpshuis in Nieuwe-Tonge is de thuishaven van het dagorkest."

Hoe werkt het? Blazers en slagwerkers repeteren niet 's avonds, maar overdag. Vandaar de term dagorkest. Ideaal voor oudere muzikanten die 's avonds de deur niet meer uit willen of jongeren die in de avonduren andere bezigheden hebben. Een ander kenmerk van het dagorkest is dat er een beperkt aantal repetities zijn. Zeven of acht, onder leiding van dirigent Hugo Verweij. Daarna volgt een concert en is het project afgelopen. "Wie het volgende project weer wil meedoen, is van harte welkom. Maar het hoeft niet. We werken op projectbasis. Je hoeft ook geen lid te worden, maar schrijft je in voor één project."

Muziek verbindt

De projecten zijn gekoppeld aan een thema. Tijdens het eerste project werkt het dagorkest richting de viering van het 95-jarig bestaan van Apollo. De muziekvereniging uit Nieuwe-Tonge viert die verjaardag later dit jaar met een festival in de Tech te Middelharnis. Vijf orkesten hebben hun deelname al toegezegd. De initiatiefnemers denken aan vier projecten per jaar.

"We willen ook concerten geven voor bewoners van zorgcentra", zegt Diet Wolfert. "Het belangrijkste is: samen mooie muziek maken. Muziek verbindt, geeft ontspanning en energie, en bestrijdt de eenzaamheid."

De eerste aanmeldingen voor het dagorkest zijn al binnen. Maar er zijn er nog meer nodig om het eerste project te starten. "We hebben ongeveer vijftien muzikanten nodig. Twaalf blazers en drie slagwerkers. In september willen we beginnen. We hopen op voldoende aanmeldingen." Wie wil musiceren in het eilandelijke dagorkest kan zich opgeven via www.projectorkestgo.nl.

Meer berichten