Excursie van de KCE naar Amsterdamse Hermitage.
Excursie van de KCE naar Amsterdamse Hermitage.

KCE haalde de wereld van kunst en cultuur naar Flakkee

Algemeen 344 keer gelezen

DIRKSLAND – Wat doe je als je meer zou willen weten over kunst en cultuur? Dan ga je een cursus volgen, een lezing bijwonen of meedoen aan een excursie. Nog niet zo heel lang geleden was dit op Goeree-Overflakkee niet of nauwelijks mogelijk. Dirkslander Wim Hofs reisde stad en land af om zich in kunst en cultuur te verdiepen. Hij dacht: waarom kan dat niet op het eiland? Dat het kan bewijst de stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) Goeree-Overflakkee, die Hofs in 1999 oprichtte. Nu viert KCE het twintigjarig bestaan.

Door Kees van Rixoort

"Tijdens een feestje in het oude raadhuis van Middelharnis is 'de eerste steen' gelegd. Daarna is het gaan rollen. Het inspireerde me zo ongelofelijk", blikt Wim Hofs terug op de begintijd van KCE, die hij samen met enkele anderen vormgaf. Hij herinnert zich dat er best enige scepsis was: zou dat wel lukken op Goeree-Overflakkee, is er wel voldoende interesse voor kunst en cultuur?

Veenbrand

Die scepsis bleek niet terecht. "KCE kwam heel goed van de grond. Het leek wel een veenbrand", zegt de oprichter. "We hadden Vroonlande in Dirksland als cursuslocatie. Ze waren ons daar zeer ter wille, we hoefden amper wat te betalen. Als tegenprestatie konden de bewoners van Vroonlande gratis naar onze avonden komen. Het liep geweldig."

Dat had mede te maken met de aantrekkingskracht van docenten als Unger en Van der Blom. De eerste kwam met het openbaar vervoer van Amsterdam naar Goeree-Overflakkee om zijn lessen te geven. "Hij leerde je goed te kijken en dat alles een betekenis heeft. En Van der Blom was een allround kunstkenner die ons veel heeft geleerd over bijvoorbeeld architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en allerlei stromingen. Een beamer hadden we in die tijd nog niet. De docenten gebruikten een diaprojector met dia's. Soms stopte die projector ermee. Maar Unger kon praten als Brugman. Die kon ook wel zonder dia's om je een fantastische avond te bezorgen."

Netwerk

Genieten van kunst, zonder daarvoor per se Goeree-Overflakkee te moeten verlaten, dat was en is het doel van KCE. De wereld van kunst en cultuur kwam naar het eiland, zegt voorzitter Bertrand van den Boogert. "En je kon er met gelijkgestemden over praten. Er ontstond een netwerk."

Naast Vroonlande was Hernesseroord een tijdlang cursuslocatie. Nu is al dat alweer flink wat jaren de remonstrantse kerk in Sommelsdijk. Het aanbod van KCE beperkt zich niet tot een handvol cursussen per jaar, maar bestaat daarnaast uit lezingen en excursies. Elk jaar rijdt een bus vol mensen van Goeree-Overflakkee naar het Concertgebouw in Amsterdam, om daar een concert bij te wonen. "Dat geeft, met alle respect, toch een andere sfeer dan Het Diekhuus", zegt Wim Hofs. Ook waren er excursies naar bijvoorbeeld Praag en Kopenhagen, en naar thematische bestemmingen als de grote Jeroen Bosch-expositie in Den Bosch en de Amsterdamse Hermitage.

Formule

Na twintig jaar – 455 cursusavonden en 40 lezingen verder – is KCE nog springlevend. Andere kundige docenten hebben de plaats van de pioniers Unger en Van der Blom ingenomen. De formule is, ondanks enige actualisering, in wezen niet veranderd: meer te weten komen over schilderkunst, beeldhouwkunst, muziek, literatuur, architectuur en andere kunstvormen. Van Rembrandt tot iconen, van Dada en Cobra tot Da Vinci, van Flakkeese boerderijen en keuvels in de kunst tot 'verboden muziek', van islam en kunst tot Chinees porselein en van landschapsarchitectuur tot design.

KCE telt driehonderd leden – donateurs eigenlijk – en draait zonder enige subsidie. De twintigjarige stichting werkt samen met onder meer historische vereniging De Motte, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

In augustus verschijnt het boekje met het cursusaanbod voor het seizoen 2019-2020.

Uit de krant