De VIP-cursisten poseren met hun certificaat.
De VIP-cursisten poseren met hun certificaat.

Statushouders: 'Wie weet er werk voor mij?'

Algemeen 2.313 keer gelezen

MIDDELHARNIS – "Ik ben een aardige man en heb een rijbewijs. Wie heeft er werk voor mij, alstublieft?" Dat zei Habib met een grote lach op zijn gezicht. Hij wil aan de slag als chauffeur. Of laminaat leggen, zoals hij ook in Syrië deed.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Habib was een van de statushouders die zich vrijdag in Het Diekhuus presenteerden als finale van de zogenoemde VIP-training. VIP staat voor Vluchtelingen Investeren in Participeren, een project van Vluchtelingenwerk. Acht trainingsbijeenkomsten woonden de elf deelnemers mee. De trainer was Els de Kraker, bijgestaan door Nancy de Boer en Jac Schouten.

"Heel spannend om je na acht lessen nu te presenteren", trapte Leonard Brouwers, teamleider arbeidsparticipatie bij Vluchtelingenwerk, de bijeenkomst in Het Diekhuus af. "Vluchtelingenwerk helpt jullie bij vragen over een huis, school, de dokter, het ziekenhuis – met praktische zaken. Als jullie klaar zijn met school, komt de belangrijke vraag: hoe krijg ik werk? Tijdens de VIP-training hebben we geoefend en nagedacht: wat voor werk heb ik gedaan, wat kan ik goed, welke eigenschappen kan ik gebruiken om hier, in Nederland, te werken? We hebben een cv gemaakt en we hebben geoefend om jezelf te presenteren en te solliciteren. Stap voor stap kom je steeds verder op weg naar werk of een stage."

Drempels nemen

Met een persoonlijke coach gaan de statushouders die de VIP-training hebben afgerond op zoek naar een plek die aansluit bij hun talenten en vaardigheden. Samen de boer op richting mogelijke werkgevers en de gemeente. Brouwer: "Door de training durf je meer. Dat vergroot je kans op een passende baan. En zo zorgen we voor een snellere integratie."

Volgens trainer Els de Kraker hebben de deelnemers acht weken lang hard gewerkt. "Ik ben onder de indruk van de verhalen en de werkervaring, die heel verschillend kan zijn. De kunst is om daarmee hier aan de slag te gaan en de drempels te nemen."

Alle deelnemers presenteerden zich en vroegen om tips. Barha bijvoorbeeld, een Syrische vluchteling, die in zijn geboorteland griffier bij de rechtbank was. "Ik heb zin in archiefwerk. Ik kan nu beginnen, twee dagen per week." Barha kreeg de tip eens bij de gemeente of direct bij streekarchivaris Jan Both aan te kloppen. Werken in de bibliotheek is misschien ook een optie, klonk het vanuit de zaal. Barha: "Dank u wel."

Teklit, die vanuit Eritrea op Goeree-Overflakkee is terechtgekomen, meldde ervaring te hebben met planten en nu inpakwerk doet bij WEBEGO, maar graag te willen gaan leren voor heftruckchauffeur. "Ik kan goed samenwerken met mensen. Wie weet er werk voor mij?" Tip vanuit de zaal: zoek het in de fruitteelt. Daar kun je appels en peren plukken, en rijden bovendien heftrucks rond om de oogst af te voeren…

Na de presentaties ontvingen alle VIP-cursisten een certificaat en een zonnebloem. Daarna waren er lekkere hapjes, gemaakt door Habib. Vluchtelingenwerk Goeree-Overflakkee kan nog vrijwillige coaches gebruiken om de statushouders te begeleiden op hun weg naar werk.

Uit de krant