Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Wethouder zet alles op alles voor aanleg glasvezel

Algemeen 1.120 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er gaat de laatste tijd geen dag voorbij zonder dat ze iemand spreekt over glasvezel. Wethouder Tea Both heeft een missie en die steekt ze niet onder stoelen of banken. "Het is een geweldige kans voor het eiland als er glasvezel aangelegd kan worden." Afgelopen vrijdag stond de teller op 15 procent deelname, dat moet op 22 juli 45 procent zijn. Anders gaat het project niet door. Om bewoners een duwtje in de rug te geven heeft de gemeente geld gereserveerd, het exacte bedrag wordt binnenkort bekendgemaakt. Het geldbedrag van de gemeente wordt verdeeld onder alle deelnemers in het buitengebied, als tegemoetkoming in de vastrechtkosten.

Door Martijn de Bonte, foto: Archief Eilanden-Nieuws

Moeiteloos geeft de wethouder voorbeelden van eilandbewoners die op dit moment last hebben van traag internet. Op de basisschool in Goedereede Havenhoofd was het internet zo slecht, dat de kinderen er in de praktijk geen gebruik van konden maken. Een bewoner van de Zuiderdieppolder heeft internet met een snelheid van 1,5 Mbit. In lekentaal, dat is vergelijkbaar met een auto, die maximaal 10 kilometer per uur kan rijden. In het buitengebied van Ooltgensplaat is het internet niet alleen traag, maar zijn er ook regelmatig storingen. Als noodoplossing wordt er vaak gebruik gemaakt van internet via een zendmast. Volgens Both werkt dat op zich prima, maar is het storingsgevoelig, bijvoorbeeld als er veel mensen tegelijk gebruik maken van de zendmast, of als het onweert. Daarnaast is de uploadsnelheid doorgaans zeer beperkt.

Spreekuur op afstand

Tot een half jaar geleden werkte Both bij zorginstelling CuraMare. Als geen ander weet ze dat goed internet een vereiste is voor veel vernieuwingen in de zorg. "Mensen wonen steeds langer zelfstandig. Dan is het handig als thuiszorg iedere dag even kan beeldbellen om te vragen hoe het gaat en te stimuleren dat de medicatie wordt ingenomen. Er zijn ook artsen die spreekuur houden op afstand. Daarnaast is het zeker voor alleenstaande ouderen in de buitengebieden fijn als ze via beeldbellen contacten kunnen onderhouden."

Geen plan B

Een docent van de RGO vertelde tegen de wethouder dat goed internet thuis een voorwaarde is voor de leerlingen, anders kunnen ze hun huiswerk niet doen. Tijdens een bijeenkomst met agrariërs leerde ze dat ook in die sector internet een steeds grotere rol speelt. Alle boeren die avond hadden zich daarom aangemeld voor glasvezel. Vanwege het grote belang van een goede internetverbinding is ze erop gebrand om op 22 juli het vereiste percentage van 45 procent te behalen. Dat is noodzakelijk om de aanleg te realiseren. "Ik ben blij dat er nu een partij is die het ziet zitten op Goeree-Overflakkee. Ik zie geen andere aanbieder die hier glasvezel aan gaat leggen. Er is dus geen plan B."

Pré bij verkoop woning

Vanwege de grote afstanden op het eiland en het kleine aantal woningen in het buitengebied is de het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het buitengebied een kostbare aangelegenheid. Om het financiële plaatje rond te krijgen moet ook van de dorpen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet 45 procent aanmelden. De wethouder: "In de dorpen hebben de mensen vaak al redelijk snel internet en zien de bewoners op tegen het gedoe van een overstap. Daar staat tegenover dat je voor hetzelfde geld sneller internet krijgt en ik denk dat een glasvezelaansluiting ook een pré is bij de verkoop van een woning. Glasvezel aanleggen is investeren in de volgende generatie."

Zelf woont de wethouder ook in het buitengebied en ze weet dus uit ervaring hoe frustrerend het is als er geen goede internetverbinding is. Maar ze benadrukt dat het niet om eigenbelang gaat, maar om de toekomst van Goeree-Overflakkee. "We lopen op het eiland zo voorop met allerlei ontwikkelingen, om dat door te zetten is de aanleg van glasvezel onmisbaar. Dit mag niet mislukken, dus ik roep iedereen op om zich aan te melden."

Glasvezel Buitenaf

Het bedrijf Glasvezel Buitenaf wil glasvezel aanleggen op heel Goeree-Overflakkee. De eerste stap zijn de buitengebieden en Stad aan 't Haringvliet, Achthuizen en Den Bommel. Op 22 juli wordt besloten of het plan doorgaat, daarvoor moet minimaal 45 procent van de huisadressen zijn ingeschreven. Als het plan doorgaat start de aanleg naar verwachting begin 2020, de werkzaamheden duren ongeveer een jaar. Meer informatie staat op: www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/goeree-overflakkee-buitengebied/

Uit de krant