De leerlingen van de Prins Maurits die het boekje overhandigen aan de heren Buijze (links) en Klos. Zij hebben meegewerkt aan het boekje.
De leerlingen van de Prins Maurits die het boekje overhandigen aan de heren Buijze (links) en Klos. Zij hebben meegewerkt aan het boekje.

Verhalen over vroeger verteld door de jeugd van nu

Algemeen 784 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Afgelopen vrijdag werden de eerste boekjes, met verhalen over vroeger, overhandigd aan een tweetal oudere inwoners van ons eiland. Het boekje is ontstaan uit een samenwerking tussen de Stichting 'Zijn' en CSG Prins Maurits. Vier leerlingen van deze school gingen op pad om ouderen te interviewen over hun jeugd. Hier kwamen mooie verhalen uit voort. Een aantal is verzameld in het boekwerkje. De overige zijn te vinden op het internet.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De Stichting 'Zijn' vond het belangrijk om de historie van onze eilandbewoners vast te leggen en die te delen met de jongere generaties. De CSG Prins Maurits had juist een project voor Havo-leerlingen om verhalen van ouderen vast te leggen met behulp van de hedendaagse mogelijkheden. Zo ontstond een mooie samenwerking tussen beide partijen. Sanne de Bruin, Doortje Buijze, Kristel de Jonge en Andra van der Made uit Havo 3 gingen op pad om ouderen te interviewen over het dagelijks leven in hun jeugd en legden dit vast middels social media, internet, hun eigen netwerk en niet te vergeten een prachtig boekje voorzien van foto's.

Boeiende verhalen

"Via beleidsadviseur Sonja Smit van de Stichting 'Zijn' kwamen we in contact met verschillende ouderen", vertelden de meiden tijdens de presentatie van het boekje, "maar ook via familie, bekenden en een bezoekje aan Nieuw-Rijssenburg hebben we mensen mogen ontmoeten, die ons graag een kijkje in hun jeugd wilden geven. De meeste verhalen spelen zich af op het Flakkeese platteland van vroeger. Maar dat niet alleen. Zo is er het verhaal van de heer Klos, die opgroeide als kind van binnenschippers en wiens wiegje dus op een boot stond. Verder de jeugdherinneringen van mevrouw Latooy, die opgroeide in Thailand tussen de olifanten en bijvoorbeeld ook dat van meneer Van Es uit Stellendam, die in zijn jeugd heel wat garnalen heeft gepeld. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van hetgeen we hebben vastgelegd. Sommigen met naam en toenaam, anderen anoniem, maar allemaal even boeiend om te lezen".

Tevreden

De uitspraak dat vroeger alles beter was, onderschrijven de dames niet helemaal na het horen van de verhalen. 's Morgens om vier uur je bed uit om de koeien te melken, of op je veertiende al van school om te gaan werken en slechts een keer in de week in de teil om je te wassen. Ze moesten er niet aan denken. "Dan hebben wij het een stuk gemakkelijker", concludeerden ze unaniem. "Maar vroeger wisten ze niet beter en was dat allemaal heel normaal. Op onze vraag aan de ouderen wat ze dan echt gelukkig maakte, antwoordden ze allemaal dat je gelukkig bent als je tevreden bent en daar zijn we het eigenlijk wel helemaal mee eens".

Voor de jeugd

Toch zijn de verhalen niet verzameld om ze alleen aan de oudere generaties te laten lezen. Juist niet, ze zijn vooral bedoeld voor de jeugd. Dat was ook precies de opdracht die de leerlingen meekregen van Sonja Smit. En dus werden alle moderne middelen ingezet om de verhalen onder de aandacht van leeftijdsgenoten te brengen. Slechts een paar zijn te vinden in het fysieke boekje dat de Stichting 'Zijn' heeft laten drukken en dat vrijdag werd gepresenteerd. Op Instagram, via blogs en een website met de naam storytelling 42day (verhalenvertellers van vandaag), gemaakt door de leerlingen zelf, zijn ze allemaal te vinden en kan iedereen er ook op reageren. Zowel Sanne, Doortje, Kristel, Andra en Sonja hopen dat vele jongeren ze zullen lezen en zo een beeld krijgen van het leven in vroeger tijden en zich realiseren dat veel dingen die nu zo gewoon lijken, eigenlijk nog niet zo lang normaal zijn. "Dan is de insteek van de samenwerking echt geslaagd," is de gemeenschappelijke eindconclusie van de dames.


De boekjes zijn (gratis) tijdelijk te verkrijgen bij het Diekhuus, Nieuw-Rijssenburg en de Dillenburg. Op de website www.storytelling42day.wixsite.com/mijnsite zijn alle blogs en verhalen te vinden, evenals op de gelijknamige Instagrampagina.

Uit de krant