V.l.n.r. Kamerlid Van Dam, burgemeester Grootenboer (G-O), Kamerlid Van Toorenburg, burgemeester Rabelink (S-D).
V.l.n.r. Kamerlid Van Dam, burgemeester Grootenboer (G-O), Kamerlid Van Toorenburg, burgemeester Rabelink (S-D).

Oproep: "Neem je verantwoordelijkheid en draai de biertap dicht''

Algemeen 429 keer gelezen

OUDDORP – Op vrijdag 5 juli brachten Tweede Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Chris van Dam (beiden CDA) een werkbezoek aan de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Dit op verzoek van beide burgemeesters, om te praten over de uitdagingen op het gebied van openbare orde en veiligheid de komende zomermaanden.

Tekst en foto: Erwin Guijt

In een speciaal daarvoor ingericht moment krijgt de pers gelegenheid tot vragen stellen. "Het is een specifieke problematiek. Het zijn grote gebieden met veel smalle wegen en weinig inwoners. In de zomermaanden wordt het aantal inwoners wel drie tot soms zelfs wel vier keer zo groot. Dan lopen we aan tegen capaciteitsproblemen, waar we creatieve oplossingen voor proberen te bedenken. Zo zoeken we het in de richting van politievrijwilligers die in de zomermaanden actief zijn en hier ook gehuisvest worden.'' Goeree-Overflakkee werkt hierin samen met Schouwen-Duiveland.

Geen taxibedrijf

De beide burgemeesters vinden het belangrijk dat de Tweede Kamer op de hoogte is van de problematiek. "In de zomermaanden zien we echt flinke toenames in het aantal aangiftes en meldingen. Het gaat vooral om hulpvragen: bij vechtpartijtjes bijvoorbeeld, maar ook ongevallen. Door een hogere concentratie mensen bij elkaar gebeurt er simpelweg meer. Dat, plus het feit dat het ook voor politiemensen vakantie is, zorgt voor uitdagingen.'' Is de oplossing daarvoor niet gewoon meer politie?

Van Toorenburg en Van Dam besluiten daarop in te gaan. "Het is makkelijk roepen om meer politie. Maar dat roepen ze overal en met de vorming van de Nationale Politie zijn er behoorlijk wat vacatures ontstaan. Wij pleiten ervoor dat de politie-eenheden elkaar meer gaan helpen. Dus dat de politiesterkte gaat meebewegen met waar de behoefte is. Wat daarnaast voor Goeree-Overflakkee relevant is, is het arrestantenvervoer. Als er nu iemand op het eiland wordt opgepakt moet die naar Spijkenisse worden overgebracht. Dan is de politieauto hier de hele tijd weg en is dan niet beschikbaar op het eiland. Dat moet veranderen.''

Wat zou daarvoor dan de oplossing zijn? "Wij denken aan het inschakelen van particuliere beveiliging of het gebruik maken van apart arrestantenvervoer (Dienst Vervoer en Ondersteuning). Hier gaan we de verantwoordelijk minister ook vragen over stellen. De politie is geen taxibedrijf'', aldus Van Toorenburg. "De politie moet op het eiland aanwezig zijn.''

'Vredelievend volkje'

Van Dam vult haar aan: "Het CDA staat sterk voor het pakken van de eigen verantwoordelijkheid. Als je als campingeigenaar ongehinderd iedereen ladderzat laat worden, is het wat dubbel om daarna te vragen of je politie je camping schoon komt vegen. Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en de biertap eerder dichtdraaien. Wij zien een rol voor de samenleving: de gasten, maar ook de ondernemers in de buurt. De plaatselijke bevolking misschien iets minder, dat is volgens mij een heel vredelievend volkje'', glimlacht Van Dam. "Maar de gasten hebben zich ook te gedragen, en dat doe je met elkaar.''

Van Toorenburg gaat daarop verder. "Je kunt het ook van de positieve kant bekijken; het is hier gewoon zo mooi dat er veel mensen willen komen. Als het gaat om de spreiding van politie zie je dat grote steden graag op de voorste rij zitten. Daar moeten we een betere balans in vinden. Hier is het echt de piekbelasting die je zult moeten oplossen.'' Van Dam zegt 'zin te hebben gekregen' om met deze thematiek aan de slag te gaan, met name als het gaat om arrestantenvervoer.

Samenvoeging

Zou een samenvoeging van Goeree-Overflakkee bij Zeeland eigenlijk de situatie en samenwerking niet makkelijker maken?, vraagt iemand van een Zeeuwse krant. De beide burgemeesters glimlachen naar elkaar. Burgemeester Grootenboer: "We zeggen wel eens dat we een tweeling zijn, geadopteerd door verschillende ouders.'' Gelach klinkt, waarna er handen worden geschud en een ieder weer zijn of haars weegs gaat. De toekomst zal leren welke concrete stappen er gezet gaan worden.

Uit de krant