Er waren verschillende vrouwen in klederdracht aanwezig op de jubileumviering. Eén van de bezoekers (niet op de foto) was als 13-jarige ook bij de opening van het Streekmuseum aanwezig.
Er waren verschillende vrouwen in klederdracht aanwezig op de jubileumviering. Eén van de bezoekers (niet op de foto) was als 13-jarige ook bij de opening van het Streekmuseum aanwezig.

Streekmuseum viert 70-jarig bestaan

Algemeen 845 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Het is geen alledaags gezicht, de rijen keuvels in de Nederlands Hervormde Kerk. Er is dan ook een bijzondere reden voor. Het streekmuseum bestaat namelijk 70 jaar. Hier wordt op zaterdag 29 juni uitgebreid bij stilgestaan met verschillende sprekers. "Het is een museum voor én van het eiland.''

Tekst en foto: Erwin Guijt

In zijn welkomstwoord memoreert voorzitter van het museum Hans Kalle (met Sommerdiekse stropdas aan) aan een artikel uit deze krant van woensdag 4 mei 1949. In dat artikel werd gesteld dat het goed is om de geschiedenis van het eiland te bewaren en ook zichtbaar te maken. Uiteindelijk werd in 1956 - verlaat door de ramp - het streekmuseum geopend. Kalle kijkt terug en vooruit. "Ruimtegebrek vormt een rode draad door de geschiedenis van het museum. In de hopelijk nog lange toekomst hopen we ook dat er meer ruimte komt om onze collectie tentoon te stellen.''

Bloedkoralen ketting

Na Kalle zou burgemeester Grootenboer een toespraak houden, maar deze is door omstandigheden verhinderd. Dus neemt Ada Overwater, beleidsadviseur bij de gemeente, het woord. Zij draagt speciaal voor deze gelegenheid een bloedkoralen ketting van haar oma en begint met de felicitaties van het gemeentebestuur over te brengen. Ze zijn blij en trots met het museum, dat midden in de samenleving staat. Overwater roemt ook de educatieve functie voor kinderen en jongeren.

Na een muzikaal intermezzo is het de beurt aan Corrie Kersten-Knöps, die aan de hand van de kleding en sieraden van de verschillende aanwezige vrouwen in klederdracht verhaalt over de streekdracht. Speciaal voor deze gelegenheid zijn er twee nieuwe kostuums gemaakt. De maker, Joke Rozenbeek, verhaalt iets over de beide jurken en hoe deze tot stand zijn gekomen. Er zitten heel wat uren werk in. Nadat er iets gezegd is over de kleding, maken de vrouwen kort een rondje langs het publiek. Gouden krullen, tule gewaden en mooie sieraden komen langs.

Grootste schat

Rias Olivier van Historische Vereniging De Motte weet ontzettend veel over de geschiedenis van het eiland en de bodemvondsten die daarop gedaan zijn te vertellen. "Maar de grootste schat ligt nu onder ons.'' Voor het effect pauzeert hij even en kijkt de zaal rond. "Dat is ons eiland Goeree-Overflakkee.'' Hij begint zijn tocht over het eiland bij de windvaan met de Nederlandse vlag op de visbank van Herkingen, die daar constant op heeft gestaan. Zelfs tijdens de Franse overheersing en Tweede Wereldoorlog.

Olivier vertelt verhalen van over heel het eiland. Dat Goedereede is ontstaan door Ouddorp. Of dat een op het eiland gevonden eenhandsfluit uniek is in Europa. Hij kan zelfs nog laten horen hoe dat ongeveer klonk. Een blikkerig geluid klinkt door de kerk. Ook vertelt hij over Spreeuwenstein, waar nog nooit goed archeologisch onderzoek is gedaan. Of iemand die zijn huis ging renoveren en stuitte op een verborgen kelder, vol met oude wandtegeltjes.

Natuurlijk komt ook de recent gevonden eilandschat langs. Olivier weet te vermelden dat deze schat op een meter na is gemist bij een eerdere drainage. De zaal hangt aan zijn lippen terwijl de spreker de ene na de andere wetenswaardigheid uit zijn mouw schudt en vele feitjes opdiept uit zijn hoofd. Dat hij daarbij wat over zijn spreektijd heengaat, merkt niemand. Hij sluit af: "Kortom, we hebben hier allemaal bijzonderheden, schatten, op het eiland.''

Antieke sleutel

Nadat Hans Kalle de bijeenkomst in de kerk heeft afgesloten, gaat het publiek richting het Kerkstraatje. Daar verricht Ada Overwater de openingshandeling door de oude ingang van het museum te openen met een antiek ogende sleutel. In het museum is de muntschat te bewonderen en zijn er onder de titel '70 jaar in 70 voorwerpen' zeventig bijzondere voorwerpen uitgelicht en van een korte beschrijving voorzien. Zij laten de rijke en gevarieerde collectie van het museum zien en vertellen het met elkaar het verhaal van het eiland. Onder het genot van een hapje en een drankje maken velen nog een rondje in het zeventig jaar oude museum, wat ook na zeventig jaar nog springlevend is.

Uit de krant