Logo eilandennieuws.nl
Foto:

"Zonder nieuwe sponsors en bestuurders is dit de laatste Omloop"

Op 30 en 31 augustus is de dertigste editie van de Omloop. Maar het bestuur luidt de noodklok. "Als het zo doorgaat wordt deze jubileumeditie misschien wel de allerlaatste Omloop. Het wordt steeds moeilijker om het allemaal financieel rond te krijgen en omdat er verschillende bestuursleden stoppen zijn we hard op zoek naar nieuwe mensen."

Tekst: Martijn de Bonte, foto: Archief Eilanden-Nieuws

Donkere wolken pakken samen boven het wandelevenement. Zowel de secretaris, voorzitter als de persoon die verantwoordelijk is voor de route en de inkoop hebben aangegeven na deze editie te stoppen. Een eerdere oproep voor nieuwe bestuursleden heeft geen resultaat opgeleverd. Daarnaast is het de laatste jaren steeds moeilijker om het evenement financieel rond te krijgen. Nu een belangrijke sponsor is afgehaakt dreigt er dit jaar een gat in de begroting. Nieuwe sponsors zijn daarom noodzakelijk. Bedrijven kunnen het evenement ook steunen door met een aantal lopers in estafetteverband mee te doen aan de bedrijvenomloop.

Veranderingen
Ondanks de tegenslagen zijn de bestuurders vastbesloten om van de dertigste editie een feestelijk jubileum te maken. Vanwege het grote succes is er opnieuw een Goereeloop, van Middelharnis naar Goedereede, waar de inwoners van het stadje uitlopen om de wandelaars feestelijk te onthalen. Nieuw is dat de route nu ook langs theater De Houten Kaap gaat bij Ouddorp Duin, ook daar wordt een feestje georganiseerd voor wandelaars en bezoekers. Voor alle lopers is er een speciale medaille ter ere van het jubileum, een bijzonder aandenken. Nieuw dit jaar is dat ook de Kinderomloop start op het Diekhuusplein in Middelharnis, voorheen startte de kortste afstanden op Hernesseroord.

Helft voor scholen
De Omloop is het laatste weekend voor het nieuwe schooljaar begint. Kinderen van de basisscholen kunnen individueel of als schoolklas meedoen met de Kinderomloop, er zijn twee afstanden: 5 of 15 kilometer. Kinderen kunnen zich laten sponsoren voor het goede doel. De helft daarvan gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis, de andere helft is voor school en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de aanschaf van nieuw spelmateriaal.

Begrip
De Omloop is een begrip op het eiland en (ver) daar buiten. De wandeltocht van 110 kilometer rondom het eiland wordt door veel wandelaars gezien als één van de zwaarste tochten van Nederland. Het rulle zandstrand, de hobbelige dijken en de wind die op veel plekken vrij spel heeft maken het deelnemers lastig. Juist dat afzien maakt deelname onvergetelijk en zorgt voor een gevoel van overwinning bij de finish. Veel wandelaars en eilanders zullen het daarom jammer vinden als er een eind komt aan het wandelevenement. Het bestuur: "De organisatie loopt de laatste jaren goed en er is veel animo voor de Omloop. Daarom hopen we op nieuwe sponsoren en bestuurders, zodat het evenement ook na de dertigste editie door kan blijven gaan."

Kijk voor meer informatie op www.dewandeltocht.nl. Neem om het evenement te sponsoren, of om aan te melden als vrijwilliger contact op via secretariaat@omloop.com.

Meer berichten