Afbeelding

Leerzame dag voor fietsende kinderen op het platteland

Algemeen 348 keer gelezen

DIRKSLAND – Best confronterend, zo'n bericht over een 14-jarige jongen uit Doetinchem die overleed toen een tractor hem en zijn fiets vol raakte. De kinderen van de christelijke basisschool Prins Maurits luisteren ademloos. "Dit gebeurt jaarlijks", zegt VOMOL-docent Cees Stuij. "En wij proberen daar wat aan te doen. Jullie gaan straks allemaal naar een andere school, op de fiets, en dan krijg je ook met landbouwverkeer te maken."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

VOMOL staat voor Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer. Vrijdag 21 juni was een VOMOL-dag voor de hoogste groepen van basisscholen in Dirksland, Melissant en Herkingen. Niet minder dan 220 leerlingen kwamen op de fiets naar het terrein van Franzen Landbouw aan de Oudelandsedijk in Dirksland.

Tegen de vlakte
Ze kregen een theoretische les – de kinderen van de Prins Maurits van Cees Stuij – en vertrokken daarna naar buiten, waar vier landbouwvoertuigen klaar stonden om te ervaren hoe groot ze kunnen zijn: een trekker met cultivator, een trekker met ploeg, een kiepwagen en een hakselaar. En om te zien wat die opvallende voertuigen kunnen: een manshoge pop in één keer tegen de vlakte laten slaan, bijvoorbeeld. Even verderop op het grote bedrijventerrein van Franzen Landbouw konden kinderen een stukje fietsen, terwijl een bakbeest met grote rupsbanden vlak achter hen aan reed. Ja, dan komt het wel dichtbij…

50 kilometer per uur
Hoe ga je daarmee om? Hoe gedraag je je op de fiets? Waar moet je op letten? Hoe zit het met de dode hoek? Hoeveel afstand moet je houden? Allemaal vragen die tijdens de VOMOL-cursus aan bod kwamen. Docent Cees Stuij: "Die grote trekkers nemen bijna de hele weg in beslag en ze zijn snel. Weet iemand hoe hard ze kunnen rijden? Nee? Dat is 50 kilometer per uur. Als je daarnaast fietst kan dat best gevaarlijk zijn." Stuij waarschuwde ook voor uitzwenkende achterkanten en bietenrooiers die nog meer ruimte dan de rijbaan nodig hebben.

Beginnende bestuurders
Naast de VOMOL-docent, die de theoretische les en de evaluatieles na afloop voor zijn rekening nam, waren er mbo-studenten van het Prinsentuin College in Breda om het praktische gedeelte buiten te begeleiden. Door deze opzet bereikt dit initiatief twee doelgroepen: kinderen die leren om alleen de weg op te gaan en beginnende bestuurders van grote landbouwvoertuigen. De laatste groep is zich na vrijdag, als het goed is, bewuster van de situaties die zij straks onderweg kunnen meemaken.

Het VOMOL-project is een initiatief van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) van de gemeente Goeree-Overflakkee. Het Regionale Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV ZH) is medefinancier. Diverse loonbedrijven stelden voertuigen beschikbaar voor deze leerzame dag.

Uit de krant