Afbeelding

Tiende scholierentriatlon breekt records

Algemeen 984 keer gelezen

"Pff," met een diepe zucht laat een jongen met een knalrood hoofd zich in het gras zakken. Hij is net over de finish gekomen van de triatlon voor leerlingen van de middelbare scholen. En dat is afzien. Er namen dit jaar 71 leerlingen deel van de Prins Maurits en RGO. Dat is een record. Net als de tijd van 57 minuten van winnaar Tjeerd de Geus. (scroll naar beneden voor meer foto's)

Tekst en foto's: Martijn de Bonte

"Doseer je krachten," geeft gymdocent Jacob Holwerda vooraf door de megafoon als advies. De deelnemers staan op een stralende dinsdagmiddag klaar op het strandje bij het Havenhoofd van Middelharnis. Even verderop liggen badgasten te bakken in de zinderende zon. Na het aftellen sprinten de deelnemers het Haringvliet in. Holwerda: "Dit is echt een fantastische uitdaging voor de leerlingen. Het zwemmen is sowieso pittig, maar ook het hardlopen op het eind is zwaar." De afstanden zijn 400 meter zwemmen, 17 kilometer fietsen en 4 kilometer hardlopen.

Twee scholen

De triatlon is tien jaar geleden opgezet door docenten van de Prins Maurits, geïnspireerd door deelname aan een scholentriatlon in Almere. Docent Gertjan Lodder: "Dit is de perfecte locatie voor een triatlon en dicht bij de scholen. Voor leerlingen is het een pittige uitdaging, we hopen ze op deze manier te enthousiasmeren om vaker te sporten." Vorig jaar namen er voor het eerst drie leerlingen deel van de RGO, waarbij één van de drie gelijk de wedstrijd won. Dit jaar zijn er 16 deelnemers van de RGO, een gedeelte daarvan zit in de sportklas. Ook een groot gedeelte van de PM-leerlingen zit in een sportklas, of gaat daar volgend jaar mee beginnen.

'Vlugge Japie'

Sommige leerlingen zijn tot in de puntjes voorbereid. Ze hebben hun racefiets, hardloopschoenen en flesje water in slagorde klaargezet. Naast een paar hardloopschoenen ligt een 'Vlugge Japie' kruidkoek. Vooraf hebben de meest fanatieke scholieren kilometers gemaakt om aan hun conditie te werken. Ze zijn erop gebrand om hun tijd van vorig jaar verbeteren. Andere deelnemers zijn wat relaxter, een meisje komt tijdens de wedstrijd met losse handen aangereden op haar opoefiets.

'Beste middag'

Langs de kant staan ouders, opa's, oma's en passanten. Ze moedigen de leerlingen luidkeels aan: "Kom op Jelle! Lekker Floortje" Een oudere vrouw die met haar handen in de zij toekijkt zegt in plat Flakkees: "Ze hebben d'r een beste middag voor." De temperatuur loopt op richting de 25 graden. Een man die op zijn fiets wordt ingehaald door de racende scholieren vraagt wat er aan de hand is. "Een triatlon, nou dat zwemmen hadden ze beter als laatste kunnen doen om af te koelen."

Krijtstreep

De kopgroep bestaat uit vier jongens die vrijwel tegelijk aankomen met hun racefiets, als de hardloopschoenen zijn gestrikt sprinten ze weg voor de laatste 4 kilometer. De gymdocenten zijn enthousiast. "Dit gaat wel heel hard, misschien zit er wel een parcoursrecord in dit jaar. Er gaat in ieder hard geval gestreden worden om de eerste plek." De jongens rennen over de buitendijk richting Stad aan 't Haringvliet. Na twee kilometer is er een keerpunt, daar krijgen ze een krijtstreep ter controle. Het is afzien, maar na ruim 57 minuten komt de eerste deelnemer over de finish. Een record. Docent Holwerda: "Dit is de beste editie tot nu toe!" Lodder: "Volgend jaar gaan we voor honderd deelnemers."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant