Directeur Piet Grootenboer en wethouder Tea Both tijdens de informatiebijeenkomst in Den Bommel.
Directeur Piet Grootenboer en wethouder Tea Both tijdens de informatiebijeenkomst in Den Bommel.

"Met glasvezel is Goeree-Overflakkee klaar voor de toekomst"

Algemeen 1.178 keer gelezen

DEN BOMMEL – Piet Grootenboer is geboren en getogen in Melissant. Op zijn 21ste vertrok hij van het eiland. Nu is hij terug met een missie. Heel Goeree-Overflakkee voorzien van glasvezel. "In 1964 is het eiland ontsloten door middel van de Haringvlietbrug, ik ben ervan overtuigd dat we het eiland nu digitaal kunnen ontsluiten met glasvezel."

Tekst: Martijn de Bonte

Ondanks dat Grootenboer al decennia geleden van het eiland is vertrokken, heeft hij nog steeds een sterke band met Goeree-Overflakkee. Mijn broer woont in Dirksland en we bezoeken ook regelmatig vrienden en kennissen die hier wonen. "En niet om reclame te maken, maar ik lees nog steeds iedere week het Eilanden-Nieuws."

Na een studie aan de HTS in Rotterdam ging hij aan de slag in de wereld van krachtstroom en hoogspanning. Eind jaren '80 stapte hij over naar de telecomwereld, een spannende tijd want een paar jaar later kwamen de eerste mobiele telefoons op de markt. In die periode was de Melissanter directeur van Ericsson. Ruim vijf jaar geleden werd hij directeur van het bedrijf Glasvezel buitenaf, met als doel om alle buitengebieden in Nederland te voorzien van razendsnel internet. "Internet wordt steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan contact met de (klein)kinderen via Skype, of zorg op afstand." In een filmpje dat tijdens de informatiebijeenkomsten wordt vertoond is te zien hoe een man van in de tachtig nog steeds zelfstandig woont op een historisch boerderijtje. Iedere dag op een vast tijdstip videobelt er een medewerker van de thuiszorg om te vragen hoe het gaat en of hij zijn medicijnen al heeft ingenomen.

Al een paar jaar geleden verdiepte Grootenboer zich in de mogelijkheden om de buitengebieden van zijn geboorte-eiland te voorzien van glasvezel. Dat bleek financieel niet haalbaar, vanwege de grote afstanden en het kleine aantal woningen in de buitengebieden. Een paar jaar later is de techniek flink verbeterd waardoor glasvezel efficiënter wordt aangelegd. Daardoor is het nu wel mogelijk om glasvezel aan te bieden. "Uiteindelijk is ons doel om heel Goeree-Overflakkee te voorzien van glasvezel. We starten met het buitengebied om dat daar de problemen het grootst zijn."

De aanleg van glasvezel is op zichzelf niet ingewikkeld. Je graaft een sleuf legt daar een holle buis in en die wordt gevuld met glasvezels. Wat de operatie ingewikkeld maakt is de omvang. Op het eiland moet er 334 kilometer worden gegraven, ook onder sloten en wegen door. Daarom is er als er voldoende aanmeldingen zijn een flink aantal maanden nodig om alles voor te bereiden. Grootenboer: "Alle straten moeten open, dus je moet het echt in één keer goed doen. De planning is dat we begin 2020 starten met de aanleg en dat we het project vervolgens binnen een jaar afronden."

Ondanks dat hij al jaren elders in het land woont spreekt Grootenboer nog steeds plat Flakkees: "Het is leuk om hier te werken, het voelt heel vertrouwd."


De meest gestelde vragen over glasvezel


1. Wie kunnen zich aanmelden voor de aanleg van een glasvezelverbinding?

De bewoners van het buitengebied, inclusief Battenoord, Zuidzijde, Oostdijk, Havenhoofd en Langstraat. Daarnaast kunnen ook de inwoners van de kernen Den Bommel, Achthuizen en Stad aan 't Haringvliet zich aanmelden. Ook de recreatieterreinen krijgen een aanbod.

2. Hoe werkt een glasvezelverbinding?

Een holle buis wordt vol geblazen met glasvezels, dat zijn haar fijne draden van glas. Internetverkeer bestaat uit nullen en enen. Die worden bij glasvezel doorgegeven door middel van licht. Een lichtflits is een één, donker is nul. Het werkt letterlijk met de snelheid van het licht.

3. Waarom is glasvezel zo belangrijk voor het buitengebied?

Bij veel woningen in het buitengebied is de internetsnelheid op dit moment maximaal 10 megabit per seconde. Dat is te weinig voor agrariërs, mensen die thuiswerken en gezinnen waarbij meerdere kinderen tegelijk online zijn. Door de aanleg van glasvezel is er op dit moment een snelheid mogelijk van maximaal 1000 megabit per seconde oftewel 1 gigabit per seconde. Dat is dus 100 keer zo snel. De verwachting is dat deze snelheden in de toekomst nog hoger zullen worden.

4. Wat is het verschil tussen glasvezel en een kabelverbinding?

Het belangrijkste verschil is dat bij glasvezel iedere aansluiting een 'eigen' verbinding heeft naar de centrale. Daardoor is er geen sprake van capaciteitsverlies, glasvezel is minder gevoelig voor storingen en levert constant een goede verbinding.

5. Waarom is glasvezel nu alleen mogelijk voor de kernen Achthuizen, Den Bommel en Stad aan 't Haringvliet?

De bedoeling is om het in een later stadium ook aan te bieden aan de bedrijventerreinen en vervolgens ook de bewoners van de andere kernen. Vanwege de praktische haalbaarheid heeft Glasvezel buitenaf ervoor gekozen om de aanleg op te splitsen in verschillende fasen.

6. Wat kost een glasvezelaansluiting binnen de drie kernen?

Glasvezel buitenaf werkt samen met zes providers voor internet, televisie en telefonie. Dat zijn onder andere Delta, Caiway en Kliksafe. Die dragen maandelijks een vergoeding af voor het gebruik van het glasvezelnetwerk van Glasvezel buitenaf. Daarom zijn er voor bewoners binnen de bebouwde kom van Achthuizen, Den Bommel en 'Stad' geen extra kosten verbonden aan de aanleg van glasvezel naar hun woning. De enige voorwaarde is dat ze voor 22 juli een abonnement afsluiten bij één van de zes aanbieders.

7. En in de buitengebieden, wat zijn dan de kosten?

Vanwege de grote afstanden is aanleg in de buitengebieden per woning veel duurder dan in de kernen. Daarom is er naast de verplichting om een abonnement af te sluiten bij één van de zes aanbieders een vastrechtvergoeding. Dat is € 17,50 per maand zolang het contract loopt, of eenmalig € 2.200,- incl. btw.

8. Wat is de rol van de gemeente?

De gemeente steunt het aanbod van Glasvezel buitenaf. Wethouder Tea Both: "Glasvezel is heel nodig en ik zie dit initiatief van Glasvezel buitenaf als een laatste mogelijkheid. Ik hoop daarom dat inwoners zich massaal aanmelden. We willen geen achtergebleven gebied worden."

Meer informatie staat op: www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/goeree-overflakkee-algemeen

Voor de aanleg van glasvezel moet er ruim 330 kilometer worden gegraven.

Uit de krant