Afbeelding

Massale groei Japans bessenwier maakt zwemmen in Grevelingenmeer onmogelijk

Algemeen 2.181 keer gelezen

OUDDORP – Het afgelopen Pinksterweekeind hebben niet alleen zwemliefhebbers, maar ook surfers, zeiljachten en kleine andere vaartuigen overlast ondervonden van Japans bessenwier in het water van het Grevelingenmeer. Vooral bij Ouddorp langs de Zuiddijk en de haven, populaire recreatiepunten, was sprake van grote velden wier die zwemmen naar het vlotje onmogelijk maakten. De gemeentelijke buitendienst plaatste vrijdag al attent een waarschuwingsbord bij de haven met een negatief zwemadvies.

Door Jaap Ruizeveld

Enkele diehards die vanaf het trapje toch het water in wilden gleden uit en liepen verwondingen op door de oesters / schelpjes in het wier. Bezoekers keerden teleurgesteld naar huis. Alleen het krabben vangen was nog een attractie. Opnieuw blijkt dat de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer bedenkelijke vormen aanneemt en een negatief recreatief imago opbouwt. Wachten tot het realiseren van een doorlaat in de Brouwersdam (pas in 2024 al dan niet met een getijdecentrale) lijkt ver weg om het Grevelingenmeer in kwaliteit op peil te kunnen houden. De Dorpsraad Ouddorp is vrijdag door de Buitendienst van de gemeente zorgvuldig ingelicht over de ontstane narigheid zegt voorzitter mevrouw Ellen Mastenbroek. Juist de Dorpsraad beijverde zich voor de plaatsing van het vlot nabij het haventje. De voorzitter zal deze week nog contact opnemen met de gemeente naar aanleiding van de verontruste reacties die de Dorpsraad ontving. Uit gemeentelijke informatie blijkt dat ook Herkingen zit opgescheept met de gevolgen van deze plaag.

Informatief

Japans bessenwier is groenbruin zeewier dat in grote groepen bijeen groeit. Karakteristiek zijn de kleine bes-vormige drijfblaasjes, die in grote aantallen langs de zijtakken groeien. De exotische plant leeft vastgehecht met een hechtschijf aan het harde substraat van stenige bodems. Volgens insiders leeft deze wiersoort beneden de waterlijn. Tijdens het laagste waterpeil is het bovenste deel van de plant meestal duidelijk drijvend aan het wateroppervlakte te zien. In rustig water kan een lengte van vele tientallen meters ontstaan.

Plaagsoort

Zoals de naam aangeeft, komt Japans bessenwier oorspronkelijk uit de zeeën rond Japan. Mogelijk kwam het wier mee met in Europa ingevoerde Japanse oesters. In 1973 werden de eerst exemplaren aan de Engelse kust waargenomen. Vandaar verspreidde de soort zich snel langs de gehele West-Europese kust. In ons land heeft Japans bessenwier zich massaal, met name vanaf 1980 in het Grevelingenmeer, kunnen ontwikkelen omdat er geen getij en nauwelijks stroming is. De massaliteit bereikte al eerder een hoogtepunt in 1983 om vervolgens af te nemen. Nu steekt het weer de kop op met alle narigheid van dien.

Japans bessenwier is niet alleen hinderlijk voor zwemmers, maar ook voor pleziervaarders. Foto: Shutterstock

Uit de krant