Logo eilandennieuws.nl
Marjolijn Maljaars Fotografie

Sommelsdijkse fotograaf maakt reportage over kwispelzorgers

Marjolijn Maljaars uit Sommelsdijk werkte jarenlang in het ziekenhuis in Dirksland. Drie jaar geleden hakte ze de knoop door, zegde haar baan op en startte als professioneel fotograaf. Naast het vastleggen van bruiloften, uitvaarten en gezinsfotografie doet ze ook vrij werk. Zo richtte ze haar lens op twaalf hulphonden en hun baasjes. "Ik ben onder de indruk van wat de hulphonden betekenen voor mensen. Ik noem ze kwispelzorgers." (Sroll naar beneden voor meer foto's).

Over hulphonden bestaan veel misverstanden. In het ziekenhuis kwam een verpleegster aan een hulphondenbaasje haar excuses aanbieden voor de flyer die ze even daarvoor had overhandigd. "Ik zie nu pas dat u een hulphond heeft en als blinde kunt u de flyer natuurlijk niet lezen." De vrouw in de rolstoel kon gewoon zien en moest er hartelijk om lachen. Hulphonden helpen mensen met zaken die ze zelf niet kunnen, zoals zelfstandig boodschappen doen. Maar ook met het verwisselen van een stoma. De hulphond trekt dan heel voorzichtig de pleister los, pakt een nieuwe stomazak en zet die vervolgens vast. Het werk van hulphonden kan het verschil maken tussen zelfstandig (met hulphond) of twintig uur per week thuiszorg over de vloer.

Signaalfunctie

Via social media kwam Marjolijn voor haar project in contact met hulphondeneigenaren. De meeste waren direct enthousiast en wilde graag meewerken. De fotograaf kwam er al snel achter dat het beeld dat een hulphond altijd een blonde labrador is niet klopt, ook andere hondenrassen zoals poedels en witte herders worden getraind om hulp te bieden. De hulphonden bieden niet alleen praktische hulp, maar hebben soms ook een signaalfunctie. Een vrouw die ze ontmoette heeft dagelijks last van spierspasmes, die zo heftig zijn dat ze uit haar rolstoel valt. Haar hond waarschuwt haar nu als er een spasme aan komt, ze gaat dan op bed liggen, zodat ze niet kan vallen. Als er verder niemand in huis is, gaat de hond bovenop haar liggen tijdens een spasme, zodat ze zichzelf niet kan bezeren.

Zelf heeft de fotograaf ook een hond, maar dat is volgens Marjolijn een "luie golden retriever". De hulphonden in spé gaan als puppy naar een gastgezin, daarna volgt een intensieve opleiding. Na ongeveer twee jaar is de hond klaar om aan 'het werk' te gaan. Er zijn ook mensen die, in samenwerking met een hulphondenschool, hun eigen hond trainen om taken uit te voeren.

Klachten

De hulphonden dragen buitenshuis een vest met daarop 'Niet aaien en niet storen, ik ben aan het werk'. Toch is er vaak veel onbegrip. Zo verzocht een klant van de AH om een vrouw met haar hulphond te verbieden om boodschappen te doen, omdat een hond in de supermarkt niet hygiënisch is. In een appartement klaagden medebewoners over het feit dat de hond met zijn snuit de lift bediende voor zijn baasje. Marjolijn: "Dat soort dingen kost de hondeneigenaren een hoop energie. Je bent ongewild een attractie als je met een hulphond op pad gaat."

Journalistieke stijl

De stijl van de Sommelsdijkse fotograaf omschrijft ze zelf als journalistiek. Ze maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht en legt het liefst ongeplande momenten vast. Als ze een gezin fotografeert, zet ze ze niet op een rijtje op het strand, maar verblijft ze een paar uur lang bij een gezin in huis. "Vaak zijn ze dan achteraf verrast door de beelden." Haar eigen kinderen legt ze dagelijks vast. "Fotograferen is net als autorijden, hoe vaker je het doet, hoe minder je erbij naast hoeft te denken. Naast een dagelijkse oefening is het mooi om vast te leggen hoe snel de kinderen veranderen."

Marjolijn hoopt dat ze haar foto's van de hulphonden mag exposeren in het Dirkslandse ziekenhuis. Dan is de cirkel rond en hangen haar foto's in het ziekenhuis waar ze vroeger heeft gewerkt. www.maljaars-fotografie.nl

Oproep: Grote gezinnen
Het nieuwe project van Marjolijn is het vastleggen van grote gezinnen, met minimaal vijf thuiswonende kinderen. Gezinnen die het leuk vinden om hieraan deel te nemen en geen bezwaar hebben tegen eventuele publicatie van de foto's, kunnen contact opnemen via marjolijn@maljaars-fotografie.nl.

Meer berichten