Vrijdagochtend 7 juni werd beton gestort om de oude sluisvloer te koppelen aan de nieuwe vloer van de testlocatie.
Vrijdagochtend 7 juni werd beton gestort om de oude sluisvloer te koppelen aan de nieuwe vloer van de testlocatie.

Nieuwe stap in realisatie testlocatie voor waterturbines

Algemeen 434 keer gelezen

BRUINISSE – Aan de Grevelingendam is een uniek technologiecentrum in aanbouw: het Tidal Technology Center Grevelingendam, door initiatiefnemer BT Projects afgekort tot TTC-GD. Hier kunnen straks ontwikkelaars van waterturbines terecht om innovatieve technologieën te testen, te laten certificeren en valideren, en te demonstreren. Dit alles in een realistische omgeving, met een drietal testgoten pal voor de spuisluis. Vrijdagochtend, in alle vroegte, was er een symbolisch moment: het storten van beton voor de vloer in een van de goten.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Leonard Pekaar, algemeen directeur van Van der Straaten Aannemingsmaatschappij B.V. uit Hansweert, gaf daarvoor het startsein. Van der Straaten is de aannemer die het TTC-GD realiseert. Dit in opdracht van BT Projects, een bedrijf gevestigd in Kapelle , dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van innovatieve energieprojecten, waaronder het opwekken van energie uit water. Het project aan de Grevelingendam is daarvan een voorbeeld. Een ander, kleiner voorbeeld is de stuw in de IJssel bij Doesburg.

"Er zijn wereldwijd tweehonderd ontwikkelaars van getijdeturbines. Daarvan zijn er dertig Europees en tien Nederlands", vertelt Piet Ackermans, bouwmanager en mede-eigenaar van BT Projects. "Die testen allemaal hun nieuwe technologieën, eerst in een laboratorium en daarna op een testlocatie. Soms kort om een turbineblad aan het werk te zien, maar vaker wel een halfjaar in verband met de certificatie."

Volgens Ackermans zijn er wereldwijd geen testlocaties die de vergelijking met het TTC-GD kunnen doorstaan. Wel zijn er locaties op open zee, maar daar testen uitvoeren is kostbaar en gaat gepaard met behoorlijke risico's, omdat de omstandigheden minder controleerbaar zijn.

"Terwijl wij hier de boel in tien minuten kunnen stilzetten als het nodig is", aldus de bouwmanager van de testlocatie aan de Grevelingendam. "Dat scheelt, ook omdat je geen dure transportmiddelen nodig hebt, enorm in de ontwikkelkosten."

Informatiecentrum

Maar het TTC-GD heeft meer voordelen. "Je kunt klanten hier gemakkelijk naartoe laten komen om de testen te bekijken. We willen een informatiecentrum ontwikkelen en zo ook technisch toerisme trekken. Het is daarnaast goed mogelijk om hier straks studenten te ontvangen."

Het TTC-GD bestaat uit drie testgoten. Eén kleine goot bij één van de zes sluisopeningen, een grotere goot bij twee sluisopeningen en de grootste goot bij de overige drie openingen. De sluis is in 1984 aangelegd om het water te verversen tijdens het realiseren van de Deltawerken ten oosten van de Grevelingendam. Na drie jaar was de doorgang overbodig geworden. Maar nu krijgt de sluis dus een nieuwe functie als belangrijk onderdeel van de testlocatie voor waterturbines. Het water gaat via een sifon onder de Grevelingendam door. En via de stromingsgoten van het TTC-GD zal het water worden ververst. Zo staan de Grevelingen en de Krammer met elkaar in verbinding.

Voor het TTC-GD hebben de eerste ontwikkelaars van waterturbines zich al gemeld. Als de testlocatie volgend jaar klaar is, kunnen ze er terecht. Het moet een indrukwekkend gezicht zijn als een kraan van 700 ton de turbines in de goten laat afdalen. Daarna kan het testen beginnen: de energieopbrengst, het effect op de omgeving – waaronder de bodem en de 'visvriendelijkheid' – de belasting van het elektriciteitsnet, et cetera.

Overigens gaat de in het TTC-GD opgewekte energie niet verloren. Die is bestemd voor het net. Het gaat om circa 5 Megawatt, de hoeveelheid energie die gelijk is aan wat twee windmolens in het belendende Windpark Krammer kunnen opwekken.

Met de realisering van de testlocatie aan de Grevelingendam is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. Onder andere Rijkswaterstaat, de provincies Zeeland en Zuid-Holland en de Europese Unie ondersteunen het initiatief.

Uit de krant