Afbeelding

Nieuwe opleiding: "Werken in de landbouw van nu is topsport"

Algemeen 891 keer gelezen

DIRKSLAND – Na de zomervakantie start Lentiz een mbo-opleiding Agro Technics & Management op Goeree-Overflakkee. Dat doet de onderwijsinstelling in samenwerking met Franzen landbouw in Dirksland. Zaterdagochtend waren geïnteresseerden daar welkom om meer uitleg te krijgen over de akkerbouwopleiding en om in te schrijven.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Vroeger werkte misschien wel 90 procent van de Flakkeese beroepsbevolking in de landbouw. Nu is dat bij wijze van spreken nog maar 1 procent. De sector staat onder druk door regelgeving, automatisering, schaalvergroting en een te laag verdienmodel. Door de vergrijzing in de sector stoppen veel agrariërs. Maar er speelt nog meer: het ontbreken van een prikkel om als jongere in de plantenteelt te gaan werken.

Volgens Frank Franzen van Franzen landbouw bestaat het gevaar dat er op den duur geen personeel meer is te vinden. "We zitten op een doodlopende weg. En dat terwijl er meer mensen nodig zijn voor dit mooie werk. Er zijn veel factoren die het uitdagend maken: je werkt buiten en binnen, je hebt te maken met de natuur, met weersinvloeden. Maar ook met machines en moderne technieken. En met teamwork: het werken in groepsverband. Eigenlijk is het topsport, werken in de landbouw van nu. Het niveau is veel hoger dan vroeger, toen een trekker-rijbewijs voldoende was om in deze branche aan de slag te gaan."

"Wij kunnen bij Franzen landbouw de mbo-student (niveau 3 en 4) veel bieden als het om de praktijklessen gaat: het telen van diverse gewassen, de grond bewerken, een machinepark met een eigen technische dienst, verwerking, opslag en conditionering, het afleveren van de producten, de accommodatie en zeker ook de vakkennis en het enthousiasme van de medewerkers. Tot slot kunnen we als sector bij het succesvol afronden van de opleiding deze leerlingen gelijk een baangarantie geven!"

Beroepspraktijk

Leraren zijn de medewerkers van Franzen landbouw niet, maar die heeft Lentiz in huis. De samenwerking tussen het landbouwbedrijf en de mbo-opleiding heeft dus veel meerwaarde. Temeer daar het voor leraren ondoenlijk is om de technische ontwikkelingen vanuit het schoolgebouw bij te houden. "Wij werkten altijd met machines van dertig jaar oud", zegt docent plantenteelt Arno Versteeg van Lentiz. "Nu we met Franzen landbouw samenwerken, krijgen de studenten te maken met machines die aansluiten bij de beroepspraktijk van nu. Met deze moderne technieken kunnen aankomende studenten kennis maken met dit mooie vak."

Volgens Frank Franzen en Arno Versteeg moet het haalbaar zijn om jaarlijks een klas van tien tot vijfentwintig studenten te trekken voor de opleiding Agro Technics & Management. Lentiz biedt zowel de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) als de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) aan.

Uit de krant