Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Applausdouche voor 'schooloma' op Dag van de Hoop

DEN BOMMEL - "Achttien, vier, vijfenvijftig!" terwijl Benjamin luidkeels de nummers van de bingo opnoemt kun je een speld horen vallen. De leerlingen van groep 6/7/8 van CJS 't Kompas in Den Bommel delen hoop uit aan ouderen uit het dorp.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Juf Mirjam Looij heet de bezoekers welkom: "We hebben uitgekeken naar deze dag. U bent speciaal voor ons, u bent waardevol." Een meisje vertelt enthousiast over alle lekkernijen die klaar staan voor bij de koffie. Voorin de klas staan schalen met boterkoek, cake, speculaasjes en baklava. Toen de leerlingen hoorden over de dag van de hoop bedachten ze zelf dat ze een bingo wilde organiseren voor ouderen in het dorp. Ze schreven een uitnodiging en belde bij ouderen aan om de uitnodiging te overhandigen. De juf: "Ze hebben het helemaal zelf georganiseerd." Zo stuurde Britt en Marit de organisatie van de Dag van de Hoop een e-mail over hun plannen, die stuurde vervolgens een cameraploeg om de activiteiten vast te leggen.

Hoopvolle prijzen
"Moet ik dan een klusje doen, of komen jullie dat doen?", vraagt een oudere dame die even daarvoor bingo heeft geroepen. "Dat komen wij doen," zeggen de kinderen enthousiast. Een waardebon voor een klusje is één van de bingoprijzen, net als een kaars waarop één van de kinderen heeft geschreven 'U bent geliefd'. Het zijn allemaal prijzen die hoop geven. Juf Mirjam: "We doen dit zeker ook vanuit onze Christelijke overtuiging. We willen als school en klas iets betekenen voor Den Bommel. Regelmatig sturen de kinderen ook een kaartje namens de groep als er iemand het moeilijk heeft, ziek is of zijn of haar partner heeft verloren."

Vindplek van hoop
De bingokaarten raken steeds verder vol. "Nog maar twee vakjes," zegt een meisje glunderend tegen de oude vrouw naast haar. Helaas, een ander duo is ze net te snel af. Casper en Anne Christine vormen samen de filmploeg die de 'hoopvolle bingo' vastleggen. Tussen de bedrijven door vertellen ze dat ze onder de indruk zijn van de school. "De sfeer is heel gemoedelijk en de kinderen zijn heel enthousiast." Casper legt uit dat de Dag van de Hoop een initiatief is van Verus, de koepelorganisatie voor christelijke en rooms-katholieke onderwijs. "Er gebeuren veel mooie dingen op scholen, het is een vindplek van hoop voor de toekomst van Nederland."

Applausdouche voor schooloma
Als de bingokaarten vol zijn en de koffiekommen leeg volgen er twee verrassingen. Mijnheer Bakelaar gaat staan en bedankt alle kinderen. "Ik vond het geweldig." Op het plein volgt de tweede verrassing. Mevrouw Van Biert wordt gevraagd om op een verhoging te gaan staan. Twee leerlingen vertellen dat ze blij zijn met haar. Ze wordt vaak de schooloma genoemd, ze heeft rekenmuizen gehaakt, helpt de peuters met omkleden bij het gymen, verzamelt plaatjes van de supermarkt voor de school en nog veel meer. Ze krijgt een bosje bloemen, kaart en een applausdouche. Alle leerlingen en de bezoekers van de bingo klappen uitbundig. En daarna nog een keer, zodat de filmploeg het vanuit alle hoeken kan vastleggen. De schooloma is beduusd van alle aandacht. "Dit was helemaal onverwachts, maar ik vind het geweldig."

www.ikhebhoop.nl

Meer berichten