Logo eilandennieuws.nl
Kees van der Staaij sprak met de Raad van Bestuur, geriater Arends en oudere patiënten. Foto: CuraMare
Kees van der Staaij sprak met de Raad van Bestuur, geriater Arends en oudere patiënten. Foto: CuraMare (Foto: )

SGP-voorman Kees van der Staaij bezoekt Dirkslands ziekenhuis

Op maandag 3 juni bracht fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij een werkbezoek aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Hij was hiervoor uitgenodigd door dokter Arends, geriater van het ziekenhuis, naar aanleiding van het politieke debat rondom de richtlijnen voor specialistische ouderenzorg en de rol van een geriater hierin. Een geriater is een specialist voor kwetsbare ouderen en hij kan mede beoordelen of een operatie of behandeling wel het beste is voor een patiënt.

Van der Staaij ging met de raad van bestuur en geriater Arends in gesprek over de dagelijkse praktijk en de uitdagingen van een streekziekenhuis in relatie tot de vergrijzing. Aansluitend bezocht de fractieleider een patiënt en sprak met hem en zijn vrouw over hun ervaringen met specialistische geriatrische zorg. "De laagdrempelige benadering en speciale aandacht van de geriater richting mijn man heeft ons door het zorgproces geleid en geholpen om de juiste keuzes te maken rondom zijn behandeling.", aldus de echtgenote van de patiënt.

Van der Staaij: "Om vertrouwen te krijgen, is het belangrijk om met de kwetsbare oudere patiënten in gesprek te gaan. Deze doelgroep heeft hier behoefte aan om de zorg te kunnen begrijpen". Dokter Arends vervolgt: "Kwetsbaarheid is een proces van het opeenstapelen van psychische, lichamelijke en/of sociale tekorten in het functioneren. Dat vergroot de kans op negatieve gezondheidsuitkomsten, zoals functiebeperkingen, opname en overlijden. Een klinisch geriater heeft deskundigheid op het terrein van de ouderdomsziekten, zoals verwardheid of vallen. Hij bekijkt niet alleen lichamelijke ziekten, maar juist de hele mens. Zo kijkt hij ook naar psychische en sociale problemen en de zorgproblemen thuis. De klinisch geriater probeert ervoor te zorgen dat patiënten zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Behoud van functionaliteit en kwaliteit van leven is hierbij het belangrijkste behandeldoel. Vanwege de toenemende vergrijzing, is het dus van belang dat de ouderenzorg wordt doorontwikkeld."

Van der Staaij blikt terug op een waardevol bezoek: "Het is waardevol om de geriatrie in de praktijk te zien en de kracht van een streekziekenhuis te ervaren."

Kader: Lokale samenwerking
Doordat het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een streekziekenhuis is, zijn er veel lokale samenwerkingen. Het ziekenhuis is onderdeel van CuraMare, een ketenzorgorganisatie op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee en westelijk Voorne-Putten. Hierdoor zijn de lijnen met de thuis- en ouderenzorg kort en efficiënt. Een goede samenwerking en overdracht, zowel lokaal als regionaal, zijn dan ook essentieel voor passende zorg dichtbij huis. Door de groeiende vergrijzing is dit van groot belang. Vanuit dit oogpunt is CuraMare ook aangesloten bij Paulina.nu. Dit is een lokaal platform dat bestaat uit zorgaanbieders, gemeente, ondernemers, onderwijs en bewoners van Goeree-Overflakkee. Gezamenlijk organiseren zij toekomstbestendige zorg op het eiland.

Meer berichten