Logo eilandennieuws.nl
Wim Eijbers, voorzitter van de afdeling Alzheimer Nederland overhandigt de stickers aan de beide filiaalhouers, Meik de Raadt en Jasper Pieterse.
Wim Eijbers, voorzitter van de afdeling Alzheimer Nederland overhandigt de stickers aan de beide filiaalhouers, Meik de Raadt en Jasper Pieterse. (Foto: )

AH Middelharnis en Oude-Tonge dementievriendelijk

MIDDELHARNIS - Woensdag waren Wim Eijbers en Wilma Vervloet van de Alzheimer Afdeling Goeree-Overflakkee in het filiaal van AH Middelharnis. De supermarkt kreeg, samen met AH Oude-Tonge, een sticker uitgereikt. Met deze sticker wordt aangeduid dat de supermarkten 'dementievriendelijk' zijn.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Meik de Raadt en Jasper Pieterse, respectievelijk supermarktmanager van AH Middelharnis en Oude-Tonge, kregen uit handen van Wim Eijbers, voorzitter van de eilandelijke Alzheimer Afdeling, een sticker uitgereikt. Deze onderscheiding die bij de ingang van de winkels is aangebracht geeft aan dat de ondernemers en hun medewerkers er alles aan doen om er ook 'te zijn' voor mensen die lijden aan dementie of ander geheugenstoornissen.
Meik de Raadt legt uit dat de winkelmedewerkers regelmatig te maken krijgen met mensen die lijden aan dementie. Deze mensen zijn natuurlijk van harte welkom in de winkel, maar medewerkers dienen wel te weten hoe ze hiermee om moeten gaan.
Alzheimer Nederland heeft een cursus ontwikkeld die winkelmedewerkers kan toerusten om met klanten met dementie om te gaan. Eén van de medewerkers uit Middelharnis, Katie van den Doel, vertelt dat het belangrijk is dat zij en haar collega's de mensen opmerken die geheugenproblemen hebben. Als voorbeeld noemt ze als mensen meerdere keren per dag in de winkel komen en dan niet weten wat ze moeten hebben, dan geeft dat onzekerheid bij de klanten, maar ook bij de collega's. "Dan is het belangrijk dat we daar op in kunnen spelen. Want we moeten niet de ziekte zien, maar de mens".

Cursus

De cursus van Alzheimer Nederland bestaat uit twee delen. De medewerkers dienen eerst via e-learning thuis een cursus te maken. Bij deze online training wordt deelnemers geleerd om dementie te herkennen aan de hand van gedragsverandering. Deze cursus is overigens voor iedereen te volgen via www.dementie.nl/online-training Daarna wordt de cursus vervolgd in de supermarkt en verzorgd door Alzheimer Nederland.
Supermarktmanagers De Raadt en Pieterse vinden het heel belangrijk dat hun medewerkers deze cursus hebben gevolgd en ze zijn dan ook blij dat ze de sticker kregen uitgereikt. Beide supermarkten hebben een sterke buurtgebonden functie en daar hoort bij dat ze ook service-gericht zijn richting de buurt en oog blijven houden voor mensen met (beginnende) dementie.
Ook de afdeling Goeree-Overflakkee van Alzheimer Nederland is blij dat het personeel van de twee supermarkten de cursussen hebben gevolgd. Wim Eijbers benadrukt dat één op de vijf Nederlanders persoonlijk met dementie te maken zal krijgen en daarom is het belangrijk dat hier door de omgeving, zoals ook de supermarkten, ook op wordt ingespeeld.

Flessenbonnen

In de maand juni kunnen bij AH Middelharnis de lege flessenbonnen worden gedoneerd aan de Afdeling Alzheimer Nederland Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. Vanaf deze maand zal AH Middelharnis ook het maandelijkse bemoedigingsbloemetje voor mantelzorgers gaan sponsoren.

Inloopavond

Elke eerste woensdag van de maand - dus ook morgen, 5 juni - organiseert de Alzheimer afdeling Goeree-Overflakkee in het wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 te Middelharnis een inloopavond op het trefpunt waar lotgenoten, mantelzorgers en andere belangstellenden elkaar kunnen steunen en ideeën kunnen delen. Er is iedere maand een ander thema en/of gastspreker.
Informatie over deze avonden en andere informatie betreffende geheugen problematiek kunt u vinden op de site van Alzheimer Nederland: www.alzheimernederland.nl of op Facebookpagina Alzheimer Nederland afd. Goeree-Overflakkee & Hoeksche Waard.
Mensen die nog enige ruimte in hun vrije tijd kunnen maken om iets voor de doelgroep te betekenen, ziet men graag als vrijwilliger of als belangstellende op het trefpunt.
Info: Wilma Vervloet, secr.: 06-20055053 of Facebookpagina Alzheimer Nederland afd. Goeree-Overflakkee & Hoeksche Waard.

Meer berichten