Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Hollandse liedjes bij meezingkoor De Watertoren

OUDE-TONGE- De afgelopen tijd kon er op diverse plaatsen op het eiland genoten worden van een optreden van meezingkoor De Watertoren. Het koor bestaat uit 25 mannen en vrouwen, die graag samen bekende Hollandse liedjes zingen en daar ook graag het publiek bij willen betrekken. Afgelopen vrijdag viel de beurt aan woon-zorgcomplex Ebbe en Vloed. Ook daar was het optreden weer een groot succes. 'Iedereen kan zingen, dus zing gezellig mee', is het motto van het koor.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het meezingkoor werd anderhalf jaar geleden opgericht door een aantal mensen die al op een koor zaten, maar moeite hadden met de verschillende talen waarin werd gezongen. Ze zongen het liefst gewoon in het Nederlands. Ze staken de koppen bij mekaar en begonnen een eigen koor. Een van de initiatiefnemers was Hans van de Boogaard. "Ik had een keer het meezingkoor 'Tranen en Tuiten' uit Hoogvliet gezien", vertelt hij. "En dat vond ik zo'n mooi concept, zoiets wilden wij ook. We hebben een advertentie gezet om wat meer mensen erbij te krijgen en al snel waren we met ons achten. Om de rechten van Buma Stemra te krijgen voor de liedjes, moesten we ons inschrijven bij de Kamer van Koophandel en dus hebben we er een vereniging van gemaakt. Leen Kieviet is de penningmeester, Wil van Bruggen is de secretaris en ikzelf ben de voorzitter. Binnen de kortste keren hadden we 25 leden. Allemaal mensen, mobiel en minder mobiel, uit de omgeving Dirksland, Melissant en Middelharnis/Sommelsdijk".
De sfeer binnen het koor is vooral gezellig en gemoedelijk. "Dat staat met stip bovenaan", benadrukt Hans. "Niks moet en je hoeft al helemaal geen zangtalent te zijn. Als je kan praten, kan je ook zingen, zeg ik altijd maar. We hebben dan ook geen indeling op zangstem of partijen. We zorgen er alleen voor dat de minder mobiele leden vooraan kunnen zitten, voor de rest staan we allemaal door mekaar. In het begin heb ik het repertoire van 'Tranen en Tuiten' gekregen en heb twee muzikanten gevonden, een accordeonist en een gitarist, die geheel vrijblijvend de muziek voor ons wilden spelen en op band wilden zetten. Dus we zijn met de liedjes wel een beetje gebonden aan een bepaalde volgorde, maar dat is dan ook het enige. Patrick Stok is onze geluidsman, die zorgt ervoor dat de muziek perfect aansluit bij onze zang".

Iedere donderdagavond oefent het koor, onder leiding van dirigent Jaap Quartel, in de loods van de penningmeester op het industrieterrein bij de watertoren. "Tussendoor en na afloop is er natuurlijk ook altijd tijd voor een bakkie en een borreltje met wat lekkers", lacht Hans. "Jaap is behalve onze dirigent ook de presentator en hij probeert daarbij zoveel mogelijk het publiek mee te laten zingen. Dat gaat hem prima af. Het is altijd heel gezellig. De meeste mensen kennen ook alle liedjes die we zingen en kunnen eigenlijk alles meedoen. Inmiddels stromen de aanvragen voor optredens binnen. Iedere maand zijn we wel ergens te zien. Het eerstvolgende optreden is op 11 juni in De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Aanvang 13.00 uur, toegang gratis. Iedereen is welkom".

"Natuurlijk zijn nieuwe leden nog steeds van harte welkom", zegt Hans tot slot. "Kom vrijblijvend eens kijken en meedoen op donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur aan de Watertoren 53A in Dirksland. Er is een heel open en gemoedelijke sfeer, dus je voelt je meteen thuis. Ook minder valide mensen kunnen gerust langskomen. Wij hebben hiervoor een door OTOLIFT nieuw geplaatste en een goedgekeurde traplift beschikbaar. Het lidmaatschap kost 15 euro per maand".

Wie meer wil weten of het koor wil boeken, kan een kijkje nemen op de website www.zangkoordewatertoren.nl.

Meer berichten