Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Omwonende vecht openingstelling Ouddorpse vuurtoren aan

ROTTERDAM/OUDDORP – De openstelling van vuurtoren Westhoofd in Ouddorp gaat voorlopig van de baan als het aan omwonende J. Bartel ligt. Hij eiste maandag in een spoedprocedure bij de bestuursrechter een schorsing van de zogenaamde omgevingsvergunning die B en W van Goeree-Overflakkee verleenden aan de Stichting Goereese Gemeenschap. Die Stichting wil de vuurtoren twee dagen in de week, op woensdagen en zaterdagen, openstellen voor bezoekers.

Door Persbureau Cerberus

Volgens Bartel, die aan de Groenedijk woont, had het gemeentestuur de vergunning nooit mogen verlenen voordat degelijk onderzoek zou zijn gedaan naar de te verwachten verkeersstromen. Dichtbij de vuurtoren zit Strandopgang 10 waar zo'n 60 parkeerplaatsen zijn. ,,Op mooie stranddagen, zoals gisteren, komen er wel 200 auto's over de smalle Groenedijk richting strand gereden. Er wordt dubbel geparkeerd. Fietsers, voetgangers en auto's bewegen zich op een chaotische manier door elkaar heen", liet de omwonende aan de hand van foto's zien.

Weliswaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee verkeersborden geplaatst die vuurtorenbezoekers verwijzen naar het veel grotere parkeerterrein aan het Derde Blok (ruim 300 plaatsen) maar volgens de omwonende zal de hoog oprijzende vuurtoren een dermate grote aantrekkingskracht uitoefenen op bezoekers dat ze toch eerst zullen proberen dichtbij de vuurtoren te parkeren. Bovendien is de loopafstand van het parkeerterrein aan het Derde Blok tot de vuurtoren één kilometer.

Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee denkt dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. ,,Het merendeel van de bezoekers komt voor een bezoek aan het strand en de duinen. Zij zullen dan vaak parkeren aan het Derde Blok ook al omdat zich daar strandtent Iloon bevindt. Desgewenst passen wij de verkeersborden nog aan als daarmee wordt tegemoet gekomen aan de bezwaren van meneer Bartel".

Natura 2000 gebied

Deze had echter nog wel wat meer noten op zijn zang. ,,Waarom staat de gemeente zo'n activiteit toe in een Natura 2000 gebied, een kwetsbaar natuurgebied dat juist moet worden beschermd tegen verstorende activiteiten". Hij vreest dat er bij de vuurtoren wachtrijen gaan ontstaan, er mogen maximaal 30 bezoekers tegelijkertijd de toren op en dat de wachtenden door het kwetsbare gebied gaan struinen. De gemeentewoordvoeder noemt die vrees ongegrond omdat de Natura 2000 gebieden met hekken en verbodsborden zijn beschermd. ,,Teveel hekken zijn echter niet goed omdat dieren binnen het gebied wel vrij moeten kunnen rondlopen", aldus de gemeentewoordvoerder.

Binnenkort volgt ook nog een hoorzitting bij de gemeente waar naast Bartel ook nog enkele andere omwonenden hun bezwaarschriften zullen toelichten. Er zijn ook omwonenden die vrezen voor hun privacy als mensen met verrekijkers vanaf de vuurtoren recht hun woonkamer in kijken. Het is nog niet bekend wanneer die hoorzitting zal plaatsvinden.

De uitspraak over de omgevingsvergunning van de Stichting Goereese Gemeenschap volgt binnen een week.

Meer berichten