Vrolijke Grazers. Foto: Johan Kreeft
Vrolijke Grazers. Foto: Johan Kreeft Foto: Picasa

Schapen in de strijd tegen berenklauw

Algemeen 1.275 keer gelezen

STELLENDAM - Vorig jaar startte Natuurmonumenten met een kudde van 18 schapen in het Scheelhoekbos in Stellendam om de berenklauw te bestrijden. Dankzij deze natuurvriendelijke bestrijding willen wij de opkomst van de bereklauw terugdringen. Ook dit jaar zijn de schapen er weer te vinden.

Door zijn enorme afmetingen is de berenklauw niet te missen. Hij heeft enorm grote schermen met witte bloemen en kan wel 4 meter hoog worden. Het sap van deze plant kan in combinatie met zonlicht bij mensen voor een allergische reactie zorgen. Hierdoor kunnen flinke blaren ontstaan.
Vorig jaar zocht Natuurmonumenten voor het Scheelhoekbos de samenwerking op met Johan Kreeft van de Vrolijke Grazers. "Samen met de boswachters van dit gebied zette ik een begrazingsplan uit om met mijn kudde Kempische Heideschapen de berenklauw aan te pakken. Dit pakte goed uit. Binnen een paar maanden was de plant verminderd. En voor de schapen is de berenblauw ook nog eens een lekkernij. De plant bevat veel eiwitten."

De inzet van schapen blijkt zeer effectief te zijn in de bestrijding van de berenklauw. Boswachter Jan de Roon: "De schapen komen op plaatsen waar wij zelf niet bij kunnen komen om deze plant te verwijderen. Nu lukt dat wel! En zonder zelf blaren op te lopen van de sappen van deze planten. De schapen houden de planten kort. Dat verhindert dat ze tot bloei komen, waardoor ze ook geen zaden kunnen verspreiden."
In het Scheelhoekbos zijn rasterblokken gemaakt waarbinnen de kudde graast. Je kunt hier als bezoeker gewoon wandelen en de schapen in actie zien. Honden zijn in het bos ook toegestaan, mits aangelijnd.

Uit de krant