Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Levensreddend buurtinitiatief

SOMMELSDIJK - Het aantal Nederlanders dat te maken krijgt met hart-en vaatziekten stijgt helaas nog steeds. De cijfers liegen er niet om: naar verwachting zal ons land in 2030 maar liefst 1,9 miljoen hart- en vaatpatiënten tellen. Momenteel zijn dat er zo'n 1,4 miljoen.

Desondanks zijn er ook goede berichten. De kans dat iemand een hartstilstand overleeft, is de laatste jaren namelijk een stuk groter geworden. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan een toegenomen aantal burgerhulpverleners en AED's. Óók op Flakkee. Het BuurtAED-project in de Westplaat is daar een prachtig voorbeeld van.
Met een toekomstperspectief als deze, vond initiatiefnemer Lee Schaeken een AED in 'zijn' wijk geen overbodige luxe. De inzamelingsactie die hij startte ter financiering van de aanschaf van BuurtAED 3241DJ, bleek een enorm succes. Dankzij gulle giften van donateurs en buurtgenoten was er in een ruime week voldoende geld verzameld om het project te kunnen realiseren. Het apparaat is inmiddels bevestigd, geïnstalleerd en gebruiksklaar. Lee: "We kunnen enorm trots zijn op wat wij als buurt hebben neergezet! Nu is het zaak dat zoveel mogelijk burgerhulpverleners zich aanmelden bij de oproep-app."

Burgerhulpverleners die zich hebben aangemeld, krijgen bij een hartstilstand een mobiele oproep om naar het slachtoffer te gaan. Behalve de locatie van de dichtstbijzijnde
AED, bevat dit bericht een code die directe toegang verleent tot het levensreddende instrument.

Lee: "Een goed team bestaat uit mensen die ongevraagd met elkaar samenwerken! Ik wil iedereen die een bedrag gedoneerd heeft waanzinnig bedanken, in het bijzonder Cargonet BV, Hans Meijer Advies, Administratiekantoor De Eilanden en CL Bouw."
De BuurtAED 3241DJ is bevestigd tegen de garagemuur van familie Goedegebuur, schuin tegenover het woonhuis aan Willem Kloospad 1.

Bron cijfers: de Hartstichting
Tekst en beeld: Anouk Goedgebuur – Aangeschreven Media

Meer berichten