Wethouder Bruggeman en Aukje Goedegebuure. Zij is matchmaker bij GOvoorelkaar.
Wethouder Bruggeman en Aukje Goedegebuure. Zij is matchmaker bij GOvoorelkaar.

GOvoorelkaar officieel afgetrapt in de bieb

Algemeen 225 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 17 mei was dan eindelijk de officiële aftrap van GOvoorelkaar, een vrijwilligersorganisatie die een perfecte match zoekt tussen vrijwilligers en organisaties op Goeree-Overflakkee. Vanaf nu hebben ze ook spreekuren in de bibliotheek van Middelharnis.

Tekst en foto: Sam Fish

Al sinds 2013 helpt GOvoorelkaar vrijwilligers en organisaties aan elkaar te koppelen, maar nooit was er een locatie waar beide partijen naartoe konden komen voor hulp. Sinds vrijdag 17 mei is die locatie er dus en wel in de bibliotheek van Middelharnis. "Niet iedereen weet hoe ze zich moeten aanmelden via de website, of zij vinden het moeilijk om aan te geven wat ze nodig hebben of kunnen bieden. Deze mensen zijn meer dan welkom tijdens onze spreekuren in de bieb en dan helpen we hen gewoon op weg," vertelt Aukje Goedegebuure, matchmaker bij GOvoorelkaar. "Op dit moment hebben we 300 vrijwilligers die zich hebben aangeboden. De vraag ernaar verschilt heel erg per dag, maar volgens mij hebben we nu zo'n 40 aanvragen daarvoor."

Samenwerking

Een eiland als Goeree-Overflakkee kent veel inwoners en daarmee dus ook veel mensen die zich in willen zetten voor iemand anders. Dat kan veel werk opleveren. "We doen het niet helemaal alleen," laat Aukje weten. "We hebben goede contacten met Stichting ZIJN. Zij zoeken vaak vrijwilligers voor bij mensen thuis. Een rondje wandelen, helpen in de tuin, een kopje koffie drinken. Dat helpen in de tuin komt de laatste weken sowieso heel vaak voor. Misschien dat we daar nog een aparte groep voor gaan opzetten."

Aftrap

De aftrap van het eerste officiële spreekuur werd gevierd met taart en werd gedaan door wethouder Berend Jan Bruggeman. "Het is mooi om te zien dat er nu al zoveel mensen zijn die zich hebben aangemeld als vrijwilliger en ik hoop dat dat er alleen nog maar meer gaan worden," zegt hij. "Ik heb zelf op de website van GOvoorelkaar even een test gedaan om te kijken wat voor vrijwilliger ik ben, wat ik het beste zou kunnen gaan doen. Uit die test kwam dat ik het beste gewoon met iemand naar de film kan gaan. En dat klinkt heel simpel en misschien niet helemaal als vrijwilligerswerk. Maar ook dit soort uitstapjes zijn voor mensen van levensbelang. Het kan heel veel voor iemand betekenen om gewoon iets leuks met iemand te gaan doen. Dus ook al kun je niet werken in de tuin of ben je totaal niet handig met het knutselen van dingen, ik roep toch iedereen op om zich aan te melden, want met een klein gebaar kun je al een groot verschil maken."

Spreekuur

GOvoorelkaar heeft elke week meerdere momenten in de bibliotheek van Middelharnis waar vrijwilligers en organisaties langs kunnen komen voor een gesprek. Deze spreekuren zijn op dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur, op woensdag van 9.30 tot 11.30 uur en op vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Uit de krant