Afbeelding

Opening Windpark Krammer

Algemeen 274 keer gelezen

Koning Willem-Alexander heeft op woensdagmiddag 15 mei Windpark Krammer officieel geopend. Hij stak de symbolische stekker in het stopcontact. De 35 windmolens van het park draaien al sinds december, maar nu is de megaklus officieel geklaard. Met vijfduizend burgers die hebben geïnvesteerd in het project, is Windpark Krammer volgens de initiatiefnemers het grootste burgerinitiatief van Nederland. Het project heeft ruim 200 miljoen euro gekost. 

Tekst: Martijn de Bonte
Foto's: Windpark Krammer/Wim van Vossen

Na jaren van voorbereiding startte de bouw in het najaar van 2016. In twee jaar tijd is het park met 34 windmolens (van het type Enercon E-115) opgebouwd. De bouw van het park was een technische ingewikkelde klus, omdat Krammer het eerste windpark is op en rondom een primaire waterkering. Elf molens zijn gebouwd op plaatsen waar voorheen het water stroomde. Iedere windmolen bestaat uit 34 lagen, die laag voor laag zijn opgebouwd met enorme kranen. Er kwamen zelfs 'kraanspotters' naar het project om de bijzondere kranen in actie te zien. De molens zijn 122 meter hoog, de wieken zijn 55 meter hoog. Er is door honderden mensen gewerkt aan het project, dat binnen de planning is opgeleverd. De opgewekte stroom gaat door een 13 kilometer lange kabel naar het verdeelstation van TenneT tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. Daar gaat het via de 'snelweg voor stroom' richting de afnemers.

Protesten

Windpark Krammer is gebouwd op Zeeuws grondgebied. En ligt tussen Tholen, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Met name in Tholen en Oude-Tonge maakten bewoners bezwaar tegen de komst van het windpark. In het kleine dorp Anna Jacobapolder (235 inwoners) zijn er op ruim 180 daken gratis zonnepanelen gelegd ter compensatie voor het windpark. Een klein aantal van de inwoners heeft de zonnepanelen geweigerd. Desondanks is Anna Jacobapolder in één klap een van de duurzaamste dorpen van Nederland. Op het eiland kwamen de protesten relatief laat op gang, waardoor de invloed op de besluitvorming beperkt is geweest.

HIER Klimaatpenning

In 2017 was Windpark Krammer één van de drie genomineerden voor de HIER Klimaatpenning, een onderscheiding voor een persoon of organisatie die een uitzonderlijke bijdrage levert aan de oplossing van het klimaatprobleem. De jury schreef onder andere: "Het windpark Krammer is een goed voorbeeld van een groot park dat met maatschappelijk draakvlak tot stand is gekomen. De omgeving is betrokken bij de plannen voor dit windpark." Op het eiland was onder andere stichting Mallemolens het niet eens met deze conclusie van de jury. Uiteindelijk won een andere genomineerde de HIER Klimaatpenning.

Opbrengst

Het windpark heeft een vermogen van 102 megawatt en levert samen stroom voor ruim 100.000 huishoudens. De stroom wordt verkocht aan vier multinationals: Google, AkzoNobel, DSM en Philips. Bijzonder aan het park is dat leden van Deltawind op Goeree-Overflakkee en Zeeuwwind in Zeeland de mogelijkheid hadden om te investeren in het windpark. Hiervoor was veel belangstelling. Eén obligatie heeft de waarde van € 500,-. Per persoon kon er maximaal een ton worden uitgeleend aan windpark Krammer. De verwachte rente is 6 procent en kan in jaren met veel wind oplopen naar 8 procent. In een app is realtime de opbrengst van het park te volgen.

Proef rode verlichting

Vanwege de hoogte is een gedeelte van de windmolens voorzien van rode verlichting, die langzaam knippert. Dat is een wettelijke verplichting. Zodat luchtverkeer in het donker kan zien waar de windmolens staan. Bij Windpark Krammer is er vorig jaar een proef gedaan waarbij een radar lichtverkeer detecteert, daardoor hoeven de lampen alleen nog maar aan te gaan als er daadwerkelijk een vliegtuig of helikopter in de buurt is. De proef was geslaagd, het detectiesysteem werkt goed. Maar voordat het systeem kan worden ingevoerd, moeten de wettelijke richtlijnen worden aangepast.

Natuur

Tijdens de bouw gooiden vogels roet in het eten. Een broedende kwikstaart zorgde ervoor dat de bouw moest worden uitgesteld. Onderdeel van het windpark is een systeem dat vogels detecteert. Bepaalde vogelsoorten worden hiermee op afstand gezien. In januari werd een gedeelte van de windmolens voor het eerst automatisch stilgezet door het vogeldetectiesysteem. Toen vloog er een koppel zeearenden in de richting van de windmolens. Omdat een klein gedeelte van de windturbines in een natuurgebied staat, is er ter compensatie een nieuw natuureiland aangelegd in het Krammer-Volkerak, dit eiland is ongeveer één hectare groot.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant