Afbeelding

Blikvanger van Marcel valt vaak in de prijzen

Algemeen 1.818 keer gelezen

Een fietser die vol verbazing achterom keek naar de getunede Opel Vectra met aanhangwagen, fietste pardoes tegen een hek aan. Marcel Huizer uit Nieuwe-Tonge moet er weer om lachen als hij het vertelt. De timmerman gaat bijna ieder weekend met zijn opvallende auto op pad naar tuningevents. "Ik heb zoveel prijzen gewonnen, dat ik niet meer weet waar ik ze moet laten."

Tekst en foto's: Martijn de Bonte

Op zijn telefoon laat hij een foto zien van een grijze Opel Vectra station met een flinke deuk aan de voorkant. Een hele gewone gezinsauto, zoals er pakweg 15 jaar geleden een heleboel rondreden in Nederland. Samen met Rob van Daele bouwde hij de gezinswagen om naar een blikvanger. Wat er allemaal is aangepast? "Je kunt beter vragen wat niet. De auto is verlaagd, het interieur is aangepast, de buitenkant is gespoten en nog veel meer." Na de auto startte het volgende project. Een aanhangwagen, hiervoor werd een vergelijkbare Opel Vectra op de kop getikt. Die werd door midden gezaagd, verstevigd en ingericht. Bouwer Rob van Deale: "Zo'n auto aanpassen kan ik met mijn ogen dicht, maar die aanhangwagen, dat was moeilijk. We moesten de voorkant zo maken dat de wind er goed langs kan stromen." Marcel gebruikt de aanhangwagen niet alleen om spullen te vervoeren, maar ook als slaapplek tijdens meerdaagse evenementen. "Het bed is 2 meter 10, dus ik pas er net in," zegt de boomlange autofanaat.

Minstens 140 bekers
Tijdens tuningevents die Marcel bezoekt zijn er verschillende activiteiten. Zo zijn er niet alleen wedstrijden voor de mooist getunede auto, maar is er vaak ook een 'glow-off' waarbij er prijzen te winnen zijn voor de auto met de mooiste verlichting. De auto en aanhanger zijn zowel van binnen als van buiten voorzien van neonverlichting. Er zijn ook wedstrijden waarbij wordt gemeten hoeveel decibellen de muziekinstallatie kan produceren. En omdat Marcel een flinke installatie in zijn auto heeft geknutseld valt hij ook daarmee regelmatig in de prijzen. "Het begon met één beker, nu zijn het er minstens 140."

De auto trekt de aandacht, dat blijkt ook tijdens het gesprek. Een paar jongens die langs komen lopen, kijken nieuwsgierig naar binnen en blijven staan bij de achterbak. Dat gebeurt vaker, want daar is een opstelling te zien met lego. Dat is de andere grote hobby van Marcel, die soms kranen bouwt van meer dan een meter hoog. De auto heeft meer verrassingen, zo is de aanhangwagen voorzien van een scherm om dvd te kijken of een spelletje te spelen.

460.000 kilometer op de teller
In de autotuningwereld wordt er volgens Rob en Marcel veel gepronkt met andersmans veren. "Dan kopen ze een auto en smijten er duizenden euro's tegenaan om die door een ander te laten pimpen. Wij doen alles zelf. Het voordeel van oudere auto's is dat je ook alles zelf kunt doen en er veel mogelijkheden zijn om de auto aan te passen. Bij nieuwe auto's wordt dat steeds moeilijker." Er zijn ook tuningfanaten die met hun getunede auto op een aanhanger naar evenementen rijden, die gaan er nooit de weg mee op. Marcel: "Ik gebruik mijn auto dagelijks, de teller staat al op 460.000 kilometer, maar er is wel een keer een nieuwe motor in gegaan."

Zoon van Enzo Ferrari
Rob vertelt dat hij op zijn twaalfde de eerste motor overbouwde in de auto van zijn vader. En op zijn vijftiende had hij zijn eerste auto. Het is iemand met benzine in de aderen, die niet alleen auto's verbouwt en repareert, maar ook speedboten, brommers en motoren. En onlangs maakte hij zijn eerste foodtruck. Marcel is zoon van een buschauffeur en was ook al van jongs af aan bezig met auto's. Hij is regelmatig te vinden in de werkplaats van Rob en samen hebben ze al heel wat gesleuteld. Ze halen enthousiast herinneringen op. "Weet je nog die Ferrari 308 GT4 die we hebben opgeknapt, dat bleek later een circuituitvoering te zijn die van de zoon van Enzo Ferrari was geweest." Of de kolossale lijkwagen die Rob had gekocht, waarna het hele dorp uitliep om te kijken wat er aan de hand was. Of de Opel Combo van een visboer, waarvoor ze achterin een poleyester bak maakte om de vis in te vervoeren. "Die auto stonk zo erg, dat er voor de keuring een gasmasker aan te pas moest komen."

Terwijl de schemering invalt, praten de mannen onafgebroken door over evenementen, motorblokken, oldtimers en nieuwe projecten. Door de gedeelde passie voor alles wat rijdt kunnen ze urenlang doorbomen. Auto's spelen een belangrijke rol in hun leven. Marcel Huizer is vrijgezel en hoeft niet lang na te denken over de vraag of een eventuele partner ook iets met auto's moet hebben. "Ja, dat zou eigenlijk wel moeten."

Marcel Huizer (rechts) en Rob van Daele bouwden samen deze bijzondere combinatie.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant