Logo eilandennieuws.nl
Wim Boerbooms, Aline Huizenga, Hilbert Kikkert en Jan Hamers. Foto Goos K.Kroeze
Wim Boerbooms, Aline Huizenga, Hilbert Kikkert en Jan Hamers. Foto Goos K.Kroeze (Foto: )

Van Goedereede op de fiets naar Santiago de Compostella

GOEDEREEDE – Uitgezwaaid door een groot aantal vrienden, familie en belangstellenden vertrokken vrijdagmorgen Aline Huizenga, Wim Boerbooms, Hilbert Kikkert en Jan Hamers op de fiets voor een pelgrimstocht van ongeveer 2500 kilometer vanaf de Markt bij De Gouden Leeuw in Goedereede naar Santiago de Compostella in Spanje. Ook wel de Jacobsweg genoemd. Met een gemiddelde van 80 kilometer per dag hopen de deelnemers hun tocht - gezien als een uitdaging en als bezinning – in ruim vijf weken af te leggen. Maandag 17 juni staat een terugvlucht geboekt.

Door Jaap Ruizeveld

Aan een dergelijke tocht begin je niet ongetraind. Conditie is door de senioren onder andere opgedaan in de wielertoertocht Go Classic, waar de vier deelnemers, waaronder cardiologe Aline Huizenga, elkaar troffen. Op de fiets (met versnellingen), maar geen racefiets, wordt aan kleding en verzorging rond 15 kilo als bagage meegenomen. De pelgrimstocht kan, zo geven historische voorschriften aan, op drie manieren worden uitgevoerd. Te voet, op paard/ezel of op de fiets. Dat de deelnemers uit Goedereede vertrokken is verklaarbaar. De grote kerk (nu Hervormde Gemeente) was vóór de Reformatie een RK-kerk en van daaruit vertrokken pelgrims al naar Santiago.

Kerkstempels
"Wil de tocht succesvol kunnen worden afgelegd, is het nodig dat deelnemers in een speciaal paspoort 32 kerkstempels verwerven. In iedere overnachtingsplaats (tussen Nederland en Spanje) - in België en Frankrijk - moet dit worden geregistreerd. Het kerkbestuur van de grote kerk Goedereede was, op ons verzoek, bereid om op stickervel aan onze groep elke deelnemer een kerkstempel te geven als vertrekpunt", vertelt Wim Boerbooms. Dit stempel is als eerste in het paspoort opgenomen. "Wij zullen op onze tocht in Frankrijk de westelijke route volgen, komend van Doornik (Tournai) in de provincie Hengouwen in België en vandaar fietsend via Bordeaux. Daarna in Spanje de steden Bourgos en San Sebastian passeren". De eerste etappe was vrijdag van Goedereede via Zeeuws-Vlaanderen naar St. Kruis. Daarbij is gebruik gemaakt van de pont in Vlissingen.

Meer berichten