Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Kandidaat Europees Parlement Ruissen bezoekt visserij en agrarische sector

OUDE-TONGE – Afgelopen week bezocht de nummer twee van de gecombineerde Europese CU-SGP lijst, de heer Bert-Jan Ruissen, het eiland. Hij nam eerst een kijkje bij het Innovatiecentrum in Stellendam, waarna hij vertrok richting groeispecialist Van Iperen in Oude-Tonge.

Door Erwin Guijt

Daar worden hij en de aanwezige gemeenteraadsleden van beide christelijke partijen hartelijk welkom geheten. Vanuit het bedrijf vertelt technisch directeur Dirk Bakker met de nodige passie over het vak dat daar uitgeoefend wordt. Van Iperen werd opgericht in 1921 als familiebedrijf en zorgt voor de groei van gezonde en rendabele gewassen. "We handelen en ondernemen met respect voor de natuur en we zetten in op een toekomstbestendige sector, met duurzaamheid hoog in het vaandel en ruimte voor innovatie.

Donkere wolken

Al snel raakt het verhaal van Bakker aan beleid. "Normaal zie je vaak dat de agrarische sector tijdens werkbezoeken alle dingen waar ze tegenaan lopen onder het tapijt probeert te schuiven en te zeggen dat we het allemaal wel redden. Maar ik wil een eerlijk verhaal houden. Het wordt door de vele wet- en regelgeving bijna onmogelijk om je daaraan te houden. Wat dat betreft zie ik wel donkere wolken opdoemen aan de horizon. Er zijn veel regels, en veranderingen hierin gaan snel. Wat nu nog wel mag, kan over een maand verboden zijn.''

Machine

Hij vervolgt zijn betoog. "Innovatie komt niet van schrijftafels en bureaus. Nee, dat komt uit de praktijk: telers die tegen problemen aanlopen. Dat maakt de kleine teelten zo uniek. Den Haag en Brussel denken over de natuur veel te veel als een machine. De werkelijkheid is weerbarstiger.'' Bakker verhaalt over wat problemen uit de praktijk, bijvoorbeeld dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe gewasbeschermingsmiddelen op de markt te brengen.

Pulsvisserij

Ruissen luistert aandachtig en heeft nog verschillende vragen naar aanleiding van het vertelde. Het is niet toevallig dat hij deze sectoren bezoekt. Voor de visserij zijn de Europese besluiten rondom de pulsvisserij erg belangrijk, terwijl ook de agrarische sector met regelgeving vanuit Brussel te maken heeft. "Als CU-SGP willen we de belangen van boeren en vissers behartigen, snoeien in regelgeving en inzetten op innovatie. De landbouw en visserij hebben onze steun hard nodig.'' Concreet wil Ruissen zitting gaan nemen in de commissie landbouw van het Europese Parlement en in gesprek gaan met ondernemers over waar het precies knelt.

Inundatie

Het valt Ruissen op dat er veel ondernemerschap op het eiland zit. Hij kent het eiland ook redelijk goed. "Mijn opa had een bakkerij in de kerkring van Nieuwe-Tonge en mijn moeder is daar opgegroeid. Met de inundatie zijn we verhuist naar Poortugaal. Maar ik kwam, al dan niet samen met mijn ouders, nog regelmatig op het eiland.''

Terug in de tijd

Het waren twee hele "inspirerende'' werkbezoeken, volgens de nummer twee van de lijst. "In Stellendam zijn ze zeer innovatief bezig met selectief vissen, en investeren ze ook goed om transparant te zijn naar de samenleving toe. Dat vind ik heel positief. Pulsvissen verbieden is een stap terug in de tijd. Bij Van Iperen is het mooi om te zien dat ze investeren in groene middelen, maar aan de andere kant zorgelijk dat ze worden belemmerd om te innoveren door de Europese Unie.''

Vinger in de pap

"Mocht ik in het Europees Parlement gekozen worden, zal ik veel in gesprek gaan met ondernemers over hun problemen. Sowieso moet de Europese Unie terug naar het kerntaken en niet overal een vinger in de pap willen. Er moet ruimte zijn voor ondernemerschap en goede afspraken worden gemaakt over grensoverschrijdende thema's. Daarin willen we een christelijk geluid laten horen. Een vuist maken tegen christenvervolging, versterken van banden met Israël en het tegengaan van onrecht in de wereld. Op die punten mag je me over vijf jaar aanspreken wat ik daaraan gedaan heb'', zo sluit hij af.

Meer berichten