Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Bijenhotel vormt aftrap van 'bijencampagne'

"Schone lucht en insecten zijn belangrijk'', zo vertelt voorzitter van de dorpsraad Anne-Karin Guijt tegen de basisschoolleringen uit het dorp. "Zonder bestuiving door de insecten kan er niks groeien.'' Daarom onthult zij samen met wethouder Thea Both een bijenhotel in het dorp, als startschot van een campagne.

Tekst en foto's: Erwin Guijt

De campagne 'Goeree-Overflakkee, daar wil je bij zijn' is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee om aandacht te vragen voor de noodzaak om de biodiversiteit op het eiland te versterken. Bijen spelen hierin een belangrijke rol: 80% van onze eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. Met hulp van de provincie Zuid-Holland probeert de gemeente zoveel mogelijk bijenlandschappen te creëren (bijvoorbeeld bloeiende bermen), waar stuifmeel, nectar en nestelmogelijkheden zijn.

Huiswerk

Het bijenhotel is geplaatst op de hoek van de Weistraat met de Tuinstraat. Op de dinsdagmorgen 7 mei hebben zich daar verschillende belangstellenden verzameld, alsook twee schoolklassen van CBS Oranje-Nassauschool en OBS De Pannebakker. Zij horen wethouder Both vragen of ze eens kritisch naar de tuin van hun ouders willen kijken. "Liggen daar veel tegels in, of staan er juist veel planten en struiken in?'' Dit "huiswerk'' krijgen de kinderen mee. Als er veel tegels liggen, zouden ze kunnen vragen of er niet een paar tegels kunnen worden omgeruild voor groen. Dit om ruimte te geven aan bijen en andere insecten.

Zakjes zaad

Nadat het papier is weggetrokken en het bijenhotel officieel is onthuld, krijgen de kinderen - en alle andere aanwezigen - alvast een voorschot op het vergroenen van de tuin. Een klein zakje met bloemenzaad, met daarop het logo van de campagne. In het kader daarvan zullen er verspreid over het eiland nog meer bijenhotels geplaatst worden. De wethouder geeft aan het leuk te vinden dat zij met de kinderen de eerste heeft onthuld. "Het is een belangrijk onderwerp, en we gaan hier bijzonder in de komende tijd hard mee aan de slag.''

Meer berichten