Afbeelding
Foto: Karolien Jordaan

Jubileumeditie wielertocht voor Vrienden van Carmen

Algemeen 482 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Pak de agenda erbij, want op zaterdag 18 mei mogen wielrenners naar de start voor de jubileumeditie van de toertocht voor de Vrienden van Carmen. Het motto is: Samen fietsen tegen hersentumoren.

Door Sam Fish, foto Karolien Jordaan

Voor alweer de vijfde keer wordt de toertocht georganiseerd sinds de oprichting van de stichting in 2014. "Carmen vond het geweldig dat de club werd opgericht en ze moest helemaal lachen toen ze hoorde dat ik mee zou fietsen. Dat geeft mij extra doorzettingskracht," vertelt David Kievit, vader van Carmen naar wie de stichting is vernoemd. "Ze heeft tijdens de eerste editie zelf het startschot mogen geven. Dit jaar wordt dat gedaan door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman."

Geld ophalen

In 2011 werd er bij Carmen een hersentumor geconstateerd. Naar aanleiding daarvan werd in december 2014 de stichting Vrienden van Carmen opgericht. De groep bestaat uit 25 fietsers, naar de leeftijd van Carmen toen ze in 2015 overleed, die elk jaar met verschillende wielertochten meedoen om geld in te zamelen. "We fietsen altijd voor twee doelen," vertelt Daaf. "Zeventig procent van onze opbrengst gaat altijd naar de stichting Stop Hersentumoren en voor de overige dertig procent zoeken we elk jaar een andere stichting. Dit jaar is dat Inloophuis de Boei in Ouddorp. Maar wat we ook doen, we handelen altijd in de gedachten van Carmen, sowieso als het gaat om het uitzoeken van een tweede stichting."

"Om het geld op te halen organiseren we elk jaar in mei een toertocht van ongeveer 100 kilometer. Dat klinkt veel, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan gaat het wel," laat hij weten. "En daarnaast doen we als Team Vrienden van Carmen ook mee met andere wielertochten. Daar laten we ons dan voor sponseren."

Wielertocht

De wielertocht vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 mei met de start en finish op het terrein van Van Zanten Zand- en Grindhandel in Middelharnis. Inschrijven op de dag zelf kan vanaf 8.30 uur en kost 15 euro per persoon. Vooraf inschrijven kan ook door een e-mail te sturen naar vvcclassic@gmail.com.

"Vorig jaar hadden we 216 fietsers en we zouden het leuk vinden om er dit jaar 250 te hebben," zegt Daaf. "Zo'n groep is nog beheersbaar. We rijden twee aan twee met een constante snelheid van 26 kilometer per uur. Het is tenslotte een tocht voor het goede doel en geen wedstrijd." Rond 14.30 uur komt het peloton via D'n Diek terug naar Van Zanten om daar de dag af te sluiten met een drankje en wat lekkers van de patatkar.

Hersentumor

Jaarlijks sterven er in Nederland zo'n 1500 mensen aan hersenkanker. Dat zijn er gemiddeld vier per dag en wekelijks zitten daar twee kinderen bij. De overlevingskans van de meest kwaadaardige vorm is zelfs maar 0,3 procent en de Vrienden van Carmen willen hun steentje bijdragen om daar verandering in te brengen.

Uit de krant