Logo eilandennieuws.nl
Familie Grootenboer kent de kneepjes van het vak.
Familie Grootenboer kent de kneepjes van het vak. (Foto: )

Workshop Garnalen pellen bij A Seal Stellendam

Een gezellige drukte donderdagmiddag bij A Seal Stellendam waar senioren en jongeren, eilanders en recreanten zich actief bezighielden met de fijne kneepjes van het pellen van garnalen. Een ware kunst die velen niet onder de knie kregen. Maar wat deert het als je bij professionals, zoals de heer en mevrouw Grootenboer uit Stellendam, aan de tafel mag aanschuiven en uit hun goed gevulde bakjes met deze onvolprezen Stellendamse garnaal, kunt mee snoepen. Dan is de workshop al bij voorbaat een succes.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Het evenement past in de doorlopende tentoonstelling Duurzame Visserij die tot eind oktober is te bezoeken bij A Seal Stellendam. Het pellen van garnalen wordt gepresenteerd in samenwerking met United Fish Auctions (Visafslag Stellendam), Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland, Good Fish Foundation en A Seal. De organisaties sloegen de handen ineen om bezoekers te informeren over duurzame visserij en hen bij dit onderwerp te betrekken. De tentoonstelling 'Duurzame Visserij' is de opvolger van de succesvolle expositie 'Plastic Soup'. Er is een speurtocht voor het gehele gezin met een speciaal informatief spel 'Welke vis staat op het menu?'

Op herhaling        

En heb je deze workshop gemist dan kun je op donderdag 9 mei van 12.00 tot 16.00 uur nog bij A Seal op herhaling. In de entreeprijs is het festijn al opgenomen. Mariska van der Linde, management assistent United Fish Auctions NV toonde zich een inspirerende ambassadeur bij het informeren en promoten van veel details uit de visserijsector. Uiteraard toegespitst op de Stellendamse vloot. Het Europese verbod voor het pulsvissen is hard aangekomen maar de sector heeft aangetoond veerkrachtig te zijn. Er is vertrouwen in de toekomst dat het met innovatieve ontwikkelingen goed komt", vertelt Mariska. Daarbij verwijzend naar het unieke Innovatiecentrum bij de Stellendamse haven, waar wetenschap en visserij samenwerken. Door samen met UFA en de Good Fish Foundation de krachten te bundelen, werkt men op een leerzame en interactieve manier samen aan het verbreden van kennis over vis en visserij.

Na school eerst pellen                                                                                                        

Ondertussen pellen de heer Grootenboer (75) en zijn echtgenote onverstoord door. Fotografen schieten plaatjes. Er wordt een reportage gemaakt voor de regionale- en lokale tv. Nog even een korte historische terugblik. "Als ik uit school thuis kwam moest ik direct aan tafel mee garnalen pellen die door distributeurs bij gezinnen werden gebracht en na het pellen weer werden opgehaald. Dat hoorde er toen bij".

Info

A Seal Stellendam vangt zieke, verweesde en gewonde zeehonden op van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, waarna ze na herstel weer worden uitgezet in de natuur. Voor meer informatie: www.aseal.nl

Meer berichten