Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Burgemeester vult eigen Fairtrade tafel

Het was maandag 29 april de eer aan burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman om als eerste in een nieuwe reeks een speciale tafel te vullen in de Wereld Winkel op D'n Diek in Middelharnis. "Wat een eer dat ik als eerste mag," aldus de burgemeester.

Tekst en foto: Sam Fish

De gemeente Goeree-Overflakkee streeft ernaar om dit jaar nog het keurmerk 'Fairtrade Gemeente' te behalen. In een Fairtrade gemeente werken horeca, winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners samen aan bewustwording én het gebruik van Fairtrade. Goeree-Overflakkee streeft naar het keurmerk om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld waarin iedereen een eerlijke kans op ontwikkeling krijgt. Zowel ver weg als dichtbij.

Om daar extra aandacht voor te vragen en om het proces een duwtje in de goede richting te geven is er een speciale tafel vrijgemaakt in de Wereld Winkel. Twee weken lang zal de burgemeesterstafel te zien zijn in de winkel waarop spullen staan die persoonlijk door de burgemeester zijn uitgezocht. "Wel met hulp vanuit de winkel hoor, er staat hier zo veel dat je de helft over het hoofd ziet," zegt ze lachend. En die hulp krijgt ze inderdaad.

Volle tafel

Na ongeveer drie kwartier uitzoeken blijft er een royaal gevulde tafel met spullen die de burgemeester na aan het hart liggen. "Oh, de brandweer, die moet er natuurlijk wel bij," zegt ze lachend als ze een brandweerpuzzel ziet staan. "En ik ben ook fan van manden, dus die moeten erbij."

Verder wordt de tafel gevuld met Afrikaanse spullen ("Mijn zoon is daar naartoe geweest"), een fles Rosé ("Heerlijk"), doppers ("Daar hebben wij er ook een aantal van thuis, de kinderen laten ze nog wel eens ergens achter"), sieraden, thee, een Fairtrade kookboek, een krukje, tas, wat beeldjes, een literatuurbak ("Lezen is belangrijk, en deze ziet er wel heel erg leuk uit") en een ketting in de vorm van een vredesduif, gemaakt van een granaatscherf. "Die vredesduif is wel heel bijzonder," zegt ze. "Het is een mooie ketting, maar ook het verhaal erachter is erg bijzonder."

Dat alles wordt prachtig uitgestald door de vakkundige medewerkers van de Wereld Winkel. "Het ziet er prachtig uit, dat hebben we goed gedaan met z'n allen," zegt de burgemeester achteraf. "Het is echt een heel leuk project en ik hoop dat het stokje goed wordt doorgegeven."

Reeks

De tafel van de burgemeester is pas de eerste in een reeks van thematafels. Elke twee weken zal er iemand anders langs komen die de tafel naar zijn of haar smaak zal vullen met spullen. "Ik geef het stokje door aan korfbalvereniging Good Luck," laat burgemeester Grootenboer-Dubbelman weten. "Zij zijn al heel goed bezig met een gezonde en rookvrije kantine en ze waren op zoek naar nieuwe manieren om mee te doen aan een Fairtrade gemeente. Ze hebben heel enthousiast gereageerd op mijn vraag, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen."

De tafel van de burgemeester is nog te bewonderen tot en met 13 mei. Daarna wordt hij opnieuw ingericht.

Meer berichten