Aannemer Kees Meijer rijdt het tiny house naar buiten.
Aannemer Kees Meijer rijdt het tiny house naar buiten.

Column: Tiny House krijgt vorm

Algemeen 1.545 keer gelezen

Vorige week is met een kleine heftruck ons Tiny House naar buiten gereden. Dit was niet eenvoudig, omdat er een flinke draai gemaakt moest worden. Uiteindelijk is het gelukt en staat het huisje voor de loods. De komende tijd gaat er buiten verder gebouwd worden. Omdat de levering van de kozijnen langer duurt dan gepland, zal het huisje begin juni af zijn in plaats van midden mei.

Gelukkig kan er ook zonder kozijnen deels verder gebouwd worden. Zo zijn de dakramen geplaatst, de binnenwanden en het plafond afgetimmerd, het zoldertje gebouwd en de vloer gelegd. De duurzame en milieuvriendelijke planken van platowood zijn bezorgd en zullen binnenkort aan de gevel worden bevestigd. Op de open dag van 4 mei kunt u zien hoe ver we zijn met de bouw van ons Tiny House. Dat is van 13.00 tot 16.00 uur, het adres is Zonnekracht 10 te Oude-Tonge. Als het huisje helemaal af is, willen we nog een keer een open dag organiseren voor geïnteresseerden.

Er is ook nieuws over een mogelijke locatie voor ons Tiny House. We hebben samen met de eigenaars van een stuk grond in Oude-Tonge een plan gestuurd naar de gemeente. Het gaat om een behoorlijk stuk, waarop we met meerdere Tiny Houses zouden kunnen staan. We hopen dat ons plan wordt goedgekeurd en dat we met een landschapsarchitect een mooi groen ontwerp kunnen maken voor een Tiny House gemeenschap op Goeree-Overflakkee.

Intussen zijn er ook wat knopen doorgehakt over een aantal belangrijke systemen die we willen gaan aanschaffen. Dit was niet eenvoudig, omdat je zoekt naar een systeem welke het hele jaar door werkt. We hebben heel wat rond gegoogeld, gesprekken gevoerd met adviseurs van milieuvriendelijke apparatuur en we zijn langs gegaan bij Tiny House gemeenschappen in Alkmaar en Nieuwegein, om te zien hoe zij de elektriciteit en warmwatervoorziening hebben geregeld. Waar we eerst volledig van het gas af wilden, hebben we nu besloten om een propaangeiser aan te schaffen (warmwatervoorziening) en ook op gas te gaan koken. Een elektrische boiler en inductie hebben het niet gehaald vanwege het hoge stroomverbruik. Voor de stroomvoorziening gebruiken we apparatuur van Victron. Het paneel van Victron is een omvormer, acculader en laadcontroller in één. Daarnaast kan het paneel worden aangesloten op een aggregaat of op netstroom. We starten met zes zonnepanelen van 320 wp en breiden eventueel met twee zonnepanelen uit wanneer we meer stroom blijken nodig te hebben. De elektriciteit wordt opgeslagen in een lithium accu met een spanning van 24 volt en een capaciteit van 200 ampère. We hopen met deze systemen bijna off the grid te zijn, wat betekent dat we niet aangesloten hoeven te zijn op het elektriciteitsnet, gas en het riool. Dat het anders gaat worden dan wonen in een nieuwbouwhuis staat vast, maar we kijken er naar uit om bewuster te gaan leven en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Hartelijke groet,
Corné en Mirjam

In een artikelenserie vertellen Corné en Mirjam over de bouw van hun Tiny House en de zoektocht naar een geschikte locatie. Volg @mirjamlooij op Instagram voor de laatste updates.

De binnenzijde van ons tiny house op dit moment.
Open dag voor familie.

Uit de krant