Afbeelding

Record aantal deelnemers voor achtste Tulpenwandeltocht

Algemeen 533 keer gelezen

MIDDELHARNIS – De uitbundig bloeiende tulpen van de afgelopen weken brachten sommigen tot het uitspreken van de vrees dat de Tulpenwandeltocht wel eens op een te laat tijdstip zou plaatsvinden. Op sommige percelen was men zelfs aan de slag gegaan met het koppen. Het tulpenaanbod in de regio is echter zo divers, dat men zaterdag volop kon genieten van de kleurenpracht op het eiland. De zeer goede weersomstandigheden en de bloeiende tulpen zorgden in meerdere opzichten voor een 'schitterend' evenement, waar door velen met genoegen op wordt teruggekeken.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Een verslag van een evenement met verschillende afstanden en waar heel veel mensen aan deelnemen is niet zo eenvoudig. Daarom hier wat persoonlijke indrukken, aangevuld met de informatie van sociale media en de organisatoren.

De keus viel deze keer op de 25 km-tocht. De overige afstanden waren 10, 17,5 en 40 km en in de middaguren kon men de 25 km-route per fiets afleggen. Dit laatste deel van het evenement trok dit jaar maar liefst 528 deelnemers.
Het was zaterdagochtend al vroeg een hele drukte op het sportcomplex van MS en AV Flakkee. Rijen voor de inschrijftafels wezen erop dat deze editie van de Tulpenwandeltocht zich in een grote publieke belangstelling mocht verheugen. Aan het eind bleek de verwachting terecht, want de organisatie kon een recordaantal deelnemers noteren. Naast de fietsers verschenen er 1503 wandelaars aan de start.

Burgemeester

Klokslag acht uur kon burgemeester Ada Grootenboer de deelnemers aan de 40 en 25 'wegschieten'. In haar korte toespraakje tot de wandelaars verzekerde mevrouw Grootenboer dat ze heel blij was dat de organisatie er ieder jaar weer in slaagt om deze tulpentocht te organiseren. Nadat ze de wandelaars een heel goede tocht had toegewenst, konden de eerste paar honderd wandelaars vertrekken.
De tocht verliep onder zomerse omstandigheden, want rond het middaguur ging de thermometer richting de 25 graden. Het weer zat dus mee, maar ook de tulpen lieten zich van hun kleurrijkste kant zien. Mochten vorig jaar de wandelaars nog op zoek naar een enkele tulp, dit jaar was het anders, want vrijwel alle tulpenvelden waar de wandelaars langskwamen lieten zich van hun – voor de kijkers – beste kant zien.

Route

Nadat de Randweg bij Middelharnis was overgestoken, voerde de tocht langs de rand van De Vliegers en kwam het eerste tulpenveld in zicht. Hierbij de werden de lopers al vroeg getrakteerd op een gratis douche, want ook dit jaar worden de tulpenvelden weer volop beregend. Vanwege het vroege tijdstip konden de langeafstandwandelaars geen kijkje nemen op het terrein van de modelvliegclub, dit in tegenstelling tot de deelnemers van de andere afstanden. De eerste stempelpost was bij Café De Tram. Ondanks dat het nog maar rond negen uur was, bleek het daar toch al terrasweer te zijn. Daardoor viel het peloton natuurlijk wel uit elkaar. Na de eerste stempel te hebben ontvangen, leidde de 25 km-route door een rijk voorzien tulpengebied aan de oostkant van Nieuwe-Tonge, richting Stad aan 't Haringvliet. De wandelaars hielden zich keurig aan het verzoek van de tulpentelers om zich niet tussen de bloemen te begeven. Natuurlijk blijven selfies met de kleurenpracht op de achtergrond wel heel aanlokkelijk.

Terwijl de wandelaars hun weg vervolgden richting Stad werden de prachtige tulpenvelden gepasseerd. Op een aantal werd nog volop gewerkt. Via camping Het Vogelnest leidde de route over Manege Oostmoer. Op het terrein van deze manege was een groot en gezellig terras ingericht. Veel wandelaars maakten hiervan gebruik om even te rusten en de in- en uitwendige mens te versterken en een sanitaire stop te maken. Ondertussen kon men genieten van een optreden van het Flakkeese Piratenkoor en van de springwedstrijden op het terrein van de manege.

Stad

De tocht werd voortgezet richting 'Stad', via de Molendijk en beklimming van de sluis kwamen de lopers terecht op het terrein van de Jachthaven Atlantica. De laatste stempelpost. Natuurlijk lieten de inwoners van het altijd actieve dorp zich ook nu niet onbetuigd. De wandelaars werden getrakteerd op gratis 'live' gebakken pannenkoeken, die er ingingen als de spreekwoordelijke koek. Ook was er gelegenheid – een heel goed idee – om de waterflessen te vullen. Verder was daar een terras en de KiKa-kraam.

Het laatste deel van de 25 km-tocht voerde over de Zeedijk en vervolgens de Van Pallandtpolder in richting de finish. Ook in deze polder waren verschillende fris gekleurde tulpenvelden te bewonderen. Net na de middag kon ons gezelschap het finishdoek passeren, waarmee een eind kwam aan een zonovergoten en rijk voorziene achtste Tulpenwandeltocht.

Elk jaar zijn er deelnemers uit meer verschillende landen, zoals Zweden, Italië, Frankrijk, België en zelfs Canada. Onverminderd trots is de organisatie op de grote schare Flakkeese deelnemers, die vaak al vele jaren trouw aan de mooie tocht deelnemen.

De organisatie kijkt terug op een hele geslaagde 8e editie van de Tulpenwandeltocht, die werd georganiseerd met dank aan MSV & AV Flakkee, de gemeente Goeree-Overflakkee, het Waterschap Hollandse Delta, het Rode Kruis Goeree-Overflakkee afdeling Middelharnis, VVV Goeree-Overflakkee, het bestuur van het Streekmuseum, Taxi Gouswaart, Klasse Verkeer, TCR, Jachthaven Atlantica, Manege Oostmoer, de Molen van Stad aan 't Haringvliet, Café De Tram, modelvliegclub SDGO, Happy Music, Blis, Fa. Fleuren, Herman en Greet Maas met hun dorpsgenoten van Stad aan 't Haringvliet en natuurlijk alle sponsors en vrijwilligers.

Dinsdag 21 mei om 19.30 uur worden in De Doele in Sommelsdijk door de wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee Bruggeman de cheques uitgereikt aan de besturen van de goede doelen voor deze editie, namelijk Stichting De Zonnebloem, de kinderafdeling van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Reddingsbrigade Ouddorp en KNRM Ouddorp/Stellendam.

De Tulpenwandeltocht wordt volgend jaar gehouden op zaterdag 18 april.

Burgemeester Grootenboer verzorgt het startschot voor de Tulpenwandeltocht. Op de achtergrond enkele mensen van de organisatie. Foto: Wilko van Dam
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant