Burgemeester Ada Grootenboer snijdt de eerste asperges op donderdag 18 april, samen met een dochter van de aspergeboer.
Burgemeester Ada Grootenboer snijdt de eerste asperges op donderdag 18 april, samen met een dochter van de aspergeboer.

Eerste asperges geoogst door burgemeester Ada Grootenboer

Algemeen 992 keer gelezen

HERKINGEN – Bij aspergeboerderij Van der Velde in Herkingen is de verkoop gestart. Vrijdag 19 april gingen de eerste groene asperges over de toonbank. Een dag eerder sneed burgemeester Ada Grootenboer de symbolische eerste asperges op het land aan de Peuterdijk. Bovendien hielp ze bij het poten van nieuwe aspergeplanten.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Van der Velde teelt al sinds de late jaren tachtig asperges. Het zijn groene, die in tegenstelling tot de witte boven de grond groeien. De groene variant komt beter tot zijn recht op kleigrond, die voor ondergrondse groei te stug is. Witte asperges komen doorgaans van grond die zanderiger is. Groene asperges zijn smaakvol omdat ze de zon hebben gezien. Bovendien hoeven ze niet te worden geschild, zoals de witte, maar kunnen ze zo de pan in.
Wanneer het oogsten kan beginnen heeft te maken met het weer. Over een langere periode gezien komt het gemiddeld neer op een start rond Koningsdag. Dit jaar had de warmte in februari een versnellend effect op de groei, waardoor de exquise en populaire groente al eerder zijn kop boven de grond uit stak. Het oogsten – snijden, in het geval van groene asperges – gaat door tot 21 juni.
De aspergeboerderij in Herkingen verkoopt de oogst in de eigen winkel en aan verschillende horecaondernemers in de omgeving. Het publiek kan in de boerderijwinkel terecht voor A-kwaliteit in verschillende diktes, pizza's, lasagne en soep. Naast deze producten verkoopt Van der Velde ook nieuwe aardappelen, beenham, zalm, aspergewijn uit Portugal, sauzen, scharreleieren, verse sappen, aardbeien en biologisch ijs (Boerderijs). Kortom: alles voor een lekkere aspergemaaltijd.
De winkel is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur, op woensdag van 9.00 tot 11.30 uur, op vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur. Op zaterdag is er altijd wat te proeven. Van der Velde verzorgt ook excursies voor scholen en verenigingen: snijden op het veld, hapjes maken en spelen. Meer informatie: zie www.aspergeboerderij.com/

Aspergewandeltocht

Na het succes van de eerste aspergewandeltocht in 2018 (130 deelnemers), organiseert de aspergeboerderij ook dit jaar een tocht. Deze is op zaterdag 4 mei. Er zijn drie routes uitgezet: een van 6,5 kilometer, een van 12,5 kilometer en een van 25 kilometer. De deelnemers wandelen in de omgeving van de boerderij, dit jaar ook op de Slikken van Flakkee, en krijgen onderweg en aan de finish diverse asperge-lekkernijen. De opbrengst van de aspergewandeltocht is bestemd voor De Schaapskooi in Stellendam.
Inschrijven voor de aspergewandeltocht kan via de website, via Facebook en telefonisch: 0187-603301.

Uit de krant