Jaap Bakelaar (links) neemt de paasbroden in ontvangst uit handen van Richard den Haan (rechts) en Ronald de Koning (midden) van de Rotary.  
Jaap Bakelaar (links) neemt de paasbroden in ontvangst uit handen van Richard den Haan (rechts) en Ronald de Koning (midden) van de Rotary.  

Rotary-paasbroden voor klanten van Voedselbank

Algemeen 626 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Voor de eilanders die wekelijks een pakket ontvangen van de Voedselbank Goeree-Overflakkee was er vrijdag 19 april een mooie verrassing: een paasbrood. Deze feestelijke toevoeging aan het voedselpakket was afkomstig van de Rotary Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De commissie goede doelen van de eilandelijke Rotary bestelde negentig paasbroden bij bakker Van Helden in Middelharnis. De mooi verpakte broden kwamen donderdag naar de loods van de Voedselbank, waar een delegatie van de Rotary-commissie de attenties overhandigde. Bestuurder Jaap Bakelaar, die onder meer de logistiek van de Voedselbank onder zijn hoede heeft, nam de stollen met dank in ontvangst. Het is niet eerder gebeurd dat cliënten via de Voedselbank een paasbrood in huis hadden tijdens de feestdagen. Wel zijn er ook altijd eieren van Eibaar uit Zuidzijde.
De commissie goede doelen – bestaande uit Richard den Haan, Ronald de Koning, Pim Peeman en Hermen Driece – selecteerde de Voedselbank Goeree-Overflakkee, omdat, zoals Den Haan zegt, "de Rotary graag sociaal relevante initiatieven ondersteunt". De serviceclub zamelt geld in via onder andere de Rotary GO Classic en de Rotary GO Rally. "We richten ons in de eerste plaats op partijen die je echt blij kunt maken."

Meer samenwerking

Voor de Rotary is de paasbrodenactie de aftrap van meer samenwerking met de Voedselbank. Beide willen langdurige partners worden. De Voedselbank heeft een lijstje met zaken waarvoor ze ondersteuning van de Rotary goed kan gebruiken, zoals kratten, vrieskisten, brandstof en op termijn een andere auto.
De Voedselbank op Goeree-Overflakkee heeft de laatste tijd weer wat meer klanten. Dit omdat de regels om voor een pakket in aanmerking te komen iets zijn versoepeld. Momenteel ontvangen negentig eilanders wekelijks een voedselpakket, dat zo gebalanceerd mogelijk is samengesteld. De verhouding tussen vers en houdbaar is een belangrijk aandachtspunt bij de Voedselbank, die afhankelijk is van wat leveranciers beschikbaar stellen. Ruilen met andere Voedselbanken in de omgeving, wat regelmatig voorkomt, komt de balans ten goede.

Uit de krant