Oevers Zuid-Holland: Tien Gemetenfoto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat
Oevers Zuid-Holland: Tien Gemetenfoto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Kijkje in de keuken op Tiengemeten Voor geïnteresseerde vrijwilligers

Algemeen 534 keer gelezen

TIENGEMETEN - Natuurmonumenten werkt landelijk samen met bijna 8.000 vrijwilligers die zich inzetten voor een natuurlijker Nederland. Het natuureiland Tiengemeten telt ruim honderd vrijwilligers: op allerlei vlakken vervullen zij een onmisbare rol. Dankzij hun inzet kan Natuurmonumenten jaarlijks zo'n 50.000 bezoekers verwelkomen op dit unieke stukje Nederland.

Ook jij kunt hier deel van uitmaken! Ieder talent komt namelijk tot zijn recht op Tiengemeten. Van omgaan met kinderen in Speelnatuur tot contact met bezoekers in het bezoekerscentrum of het infopunt. Als vrijwilliger werk je samen met een leuk team en lever je een actieve bijdrage aan dit bijzondere stuk natuur. Twijfel je over wat bij jou past? Natuurmonumenten organiseert op vrijdag 3 mei een vrijblijvend "kijkje in de keuken". Geïnteresseerden kunnen die middag kennis maken met ervaren vrijwilligers, het eiland Tiengemeten en de verschillende locaties.

Tiengemeten

Tiengemeten is een uniek stukje Nederland. Het is vrijwel onbewoond, je vindt er een unieke deltanatuur en je kunt er alleen per boot komen. Hier ben je weg uit alle hectiek en kun je naar hartenlust wandelen, fietsen, vogels kijken, fotograferen of ravotten in Speelnatuur. Op één dag komen er geregeld meer vogels dan bezoekers in één jaar. De bever heeft er zijn imposante burcht gebouwd en reeën hebben het Vuile Gat zwemmend overgestoken om hier vrij te kunnen leven. Ook de zeearend wordt regelmatig waargenomen bij het eiland. Een bezoek aan Tiengemeten is een echte belevenis voor jong én oud.

Altijd wat te doen

Als vrijwilliger ben je een gastheer of gastvrouw voor bezoekers die het avontuur op Tiengemeten komen zoeken. Het dagje uit start op het infopunt: hier komen de bezoekers voor een pontkaartje en informatie over het eiland. Ook uit het gastheerschap zich bij de toegang van de pont: de tickets controleren en na afloop de blije gezichten terug zien komen. Ook bij het bezoekerscentrum op het eiland gaat het om het informeren van de gasten. Er is op het eiland zo veel te doen: mensen komen om te wandelen of te fietsen, te fotograferen, een kinderfeestje te vieren, vogels te spotten of deel te nemen aan een georganiseerde activiteit. Je maakt al gauw een praatje. Hier helpen de vrijwilligers de gasten op weg, verhuren een fiets of verkopen een ijsje of een leuk aandenken in de winkel. In Speelnatuur is het altijd een feest aan blije gezichtjes van kinderen. Ze staan in de rij bij de kassa al te popelen om los te kunnen gaan. Ook hier gaat het om gastheerschap: de verkoop van de kaartjes en het op weg helpen in de 4,5 hectare ruig, natuurlijk speelterrein. Aan het einde van de dag is het de uitdaging om alle enthousiaste verhalen aan te horen!

Kijkje in de keuken

Heb je ook interesse in vrijwilligerswerk op Tiengemeten? Neem dan op vrijdag 3 mei vrijblijvend een "kijkje in de keuken" van de vrijwilligers op Tiengemeten. Je bent welkom tussen half 11 en 15.00 uur en je kunt op de verschillende locaties in je eigen tempo kennis maken. De start is bij het Infopunt (navigatieadres: Nieuwendijk 1, 3284 KR Zuid-Beijerland) aan vaste wal. Natuurlijk vaar je ook over naar het eiland om de vrijwilligers in het bezoekerscentrum en Speelnatuur te bezoeken en een wandeling naar de Vliedberg te maken. Je hebt tot uiterlijk 16.45 uur de tijd om al je vragen te stellen. Aanmelden voor deze vrijblijvende kennismaking kan door een e-mail te sturen naar tiengemeten@natuurmonumenten.nl. Vooraf vragen? Neem contact op met Marieke Veldkamp, vrijwilligerscoördinator op Tiengemeten: 06-10543331.

Uit de krant