Afbeelding

Christiaan zoekt ruimte voor zijn 'Legodroom'

Algemeen 1.541 keer gelezen

SOMMELSDIJK- Christiaan Blok (42) spaart alles wat met Lego te maken heeft en creëert de meest prachtige bouwwerken. Zijn kamer in 'De Stove' puilt inmiddels uit. Daarom hoopt hij, dat er personen, bedrijven of verenigingen zijn in de buurt van Sommelsdijk, waar hij zijn collectie kan uitstallen en laten zien aan alle inwoners en bezoekers van het eiland. Lego is voor jong en oud, vindt hij, dus voor zowel kinderen als volwassenen is het ontzettend leuk om te zien wat er allemaal kan met het bekende Deense speelgoed.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De liefde voor Lego heeft Christiaan al van jongs af aan. Voorheen was het een hobby voor de vrije tijd, maar sinds hij aan spierdystrofie lijdt, is het bijna zijn levenswerk geworden. "Toen ik 20 jaar was, kreeg ik onverwacht deze ziekte", vertelt hij. "Ik had een simpele operatie ondergaan aan mijn hiel en enige tijd later, nadat de wond zelfs al genezen was, kreeg ik spieruitval. In die tijd was ik aan het leren voor kok en hielp mijn moeder en zus in hun restaurant. Ook kon ik als assistent chef-kok aan de slag bij de beroemde kok Cas Spijkers om zo door te kunnen leren voor meester-kok. Door mijn ziekte stortte deze toekomstdroom plotseling helemaal in. Ik werd volledig afhankelijk van anderen. Dat was een enorme dreun voor mij. Enige jaren later moest ik weer een operatie ondergaan, maar door verkeerde medicatie raakte ik in een coma. Toen ik bijkwam kreeg ik mijn ogen niet open. Mijn oogleden weigerden simpelweg dienst. Dit heeft zeven jaar geduurd. Al die tijd heb ik niets kunnen zien".

Eigen ontwerp

In 2008 kreeg Christiaan langzamerhand weer zicht en pakte de draad van zijn leven zo goed als mogelijk weer op. "Natuurlijk krijg je een vreselijke dip nadat dit je overkomt", beaamt hij. "Maar dan kan je twee dingen doen. Bij de pakken neerzitten, wat ook niet helpt, of iets zoeken waar je veel plezier aan kan beleven. Ik heb gekozen voor het laatste en ben me gaan storten op het bouwen met Lego blokjes. Inmiddels is mijn verzameling zo groot, dat ik er een complete stad van kan bouwen. In de collectie zitten beroemde gebouwen als de Tower Bridge en de Big Ben uit Londen, maar ook het operatheater uit Sidney en de NS trein. Verder heb ik heel veel auto's , huizen en winkels, zelfs ook nog ingericht, een reuzenrad, draaimolens en een achtbaan, allemaal werkend. Eigenlijk teveel om op te noemen. Als ik iets niet kan krijgen, dan probeer ik het zelf na te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld, samen met mijn vader, lantaarnpalen ontworpen en een boogbruggetje. Lego heeft zelfs al aangegeven om wat van die ideeën over te nemen. Dat is mooi hé?"

Permanente Legotentoonstelling

Christiaan geeft toe, dat het geen goedkope hobby is. "Ik gebruik dan ook alleen het echte originele Lego. De meeste ontwerpen, bestel ik bij Lego zelf, maar ook bezoek ik beurzen, waar je partijen kan opkopen. Veelal ga ik samen met mijn vader naar beurzen in België. Daar ontmoet je de echte liefhebbers en geloof me, dat zijn bijna allemaal volwassenen. Alle inkopen worden hier thuis keurig gesorteerd op kleur en formaat, zodat ik niet steeds hoef te zoeken, maar het neemt behoorlijk ruimte in beslag. Ook bij mijn ouders thuis staat er inmiddels het een en ander. Dus het wordt echt tijd voor meer ruimte.

Mijn grote droom is echter een permanente Legotentoonstelling. Dan kan ik alles uitstallen en laten zien. Ik denk dat dat heel leuk is voor zowel volwassenen als kinderen. Het zou ook een leuk uitstapje kunnen zijn voor toeristen. Ook krijg ik dan ruimte om eindelijk mijn treinstation , waarvoor ik nog aan het sparen ben, te bouwen en mijn andere grote project, het nabouwen van onze woonlocatie 'De Stove'. Dus ik hoop echt, dat dat allemaal nog eens gaat lukken.

Particulieren, bedrijven, verenigingen of instanties, die een ruimte beschikbaar hebben en daarmee Christiaan kunnen helpen met het realiseren van zijn Legodroom, het bouwen van zijn Legostad, worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Christiaan via ckrgblok@gmail.com of 06-25124542.

Uit de krant