Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Spullen uit grootmoeders tijd nog steeds populair

"Dit is een petroleumstel uit 1890, dat kruidenkastje is van 1930. Deze wasstampers werden vroeger gebruikt om de kleding schoon te stampen in een pot met gloeiend heet water. Jan Nijssen verzamelt en verkoopt spullen uit grootmoeders tijd. Op zaterdag 20 april is er voor het eerst een verkoping op zijn nieuwe locatie, aan de Molendijk 140 in Nieuwe-Tonge. (Kijk onderaan voor meer foto's)

Door Martijn de Bonte

Jarenlang verkocht Nijssen spullen vanuit een grote schuur bij zijn woning aan de Groeneweg. Vanwege een verhuizing naar Dirksland is dat gestopt. Nu start hij opnieuw met zijn handeltje, in het kantoor van het koelhuis aan de Molendijk staan de spullen uitgestald.

300 petroleumstellen
Het begon allemaal toen hij lang geleden het huis van de buren leeg ging maken. Daarbij kwam hij een petroleumstel tegen, een klein eenpittertje. Hij vond het zonde om weg te gooien en zette het in de schuur op een plank. "Ieder keer als ik er langs liep dacht ik, het heeft toch wel wat." Een paar jaar later kreeg hij er nog drie, van iemand die de kelder op ging ruimen. En van het een kwam het ander. Zo kocht hij een hele verzameling en iedere keer als hij wat moois tegen kwam dacht hij: "Dat is ook wel leuk om erbij te hebben. Op een gegeven moment had ik zeker 300 petroleumstellen staan." Toen hij na 40 jaar stopte met de aardappelhandel verdiepte hij zich steeds meer in de spullen uit grootmoeders tijd. Niet alleen petroleumstellen, maar ook koektrommels, emaillen opscheplepels, potten, pannen, peper-en-zoutstellen, koffiemolens, enzovoort. Tien jaar geleden begon hij met de verkoopdagen.

Zuurkool maken
De voormalige aardappelhandelaar vertelt dat van jong tot oud over de vloer komt. "Oudere mensen zoeken bijvoorbeeld een nieuwe emaillen steelpan, omdat ze die van henzelf hebben versleten. Jonge stellen met een oud huis vinden het vaak leuk om de keuken in te richten met spullen uit grootmoeders tijd. De grote Keulse potten zijn momenteel geliefd om zelf zuurkool te maken. Melkbussen zijn populair bij jongeren die carbid willen schieten. Ook petroleumstellen zijn weer in trek. Die worden gebruikt om draadjesvlees urenlang op een laag pitje te laten sudderen, net zoals oma dat vroeger deed. Meestal wordt er dan lampolie gebruikt voor het petroleumstel, dat is schoon en vrijwel geurloos. Maar er zijn ook mensen die bewust kiezen voor petroleum, vanwege de walmende pit, net als vroeger.

Enthousiast vertelt Nijssen over bijzondere spullen in zijn collectie. "Weet je wat dit is? Een centenbakje van de orgelman. En dit is speciaal gemaakt om een naaimachine mee te smeren. Het eerste emaille was wit met een blauwe rand, schalen zoals deze werden gebruikt in ziekenhuizen.

Contact
Belangstellenden zijn iedere derde zaterdag van de maand welkom van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Molendijk 140, dat is achter het tankstation langs de N215 bij Nieuwe-Tonge, schuin tegenover Breston. Voor meer informatie kan er worden gebeld naar: 0187-651638.

Meer berichten