Logo eilandennieuws.nl
De imposante zeearend is te zien bij het Volkerak. Foto van de webcam.
De imposante zeearend is te zien bij het Volkerak. Foto van de webcam. (Foto: )

Presentatie over het Volkerak: Zoet en wild

GOEREE-OVERFLAKKEE - De NLGO (Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee) houdt op donderdag 18 april de jaarvergadering in het Diekhuus in Middelharnis. De bijeenkomst begint om 19.30 uur met een presentatie over het Volkerak, waarbij ook niet-leden gratis aan mogen schuiven. De presentatie wordt gegeven door Leo Linnartz en Dirk van Straalen, zij zijn beide ecoloog en enthousiast vogelaar uit Ooltgensplaat.

Ooit was het Krammer-Volkerak volwaardig onderdeel van de Zeeuws-Hollandse Delta. Na de ramp van 1953 is besloten de zeearm te veranderen in een zoetwatermeer omzoomd met natuurlijke bossen en graslanden. De eerste jaren bracht een voorspoedige ontwikkeling, maar de praktijk bleek weerbarstiger: eerst forse oeverafkalving en later massale blauwalgenbloei, met stervende vissen en watervogels tot gevolg. Dat leidde tot plannen om het meer opnieuw zout te maken met een beetje getij.

De natuur had echter wederom een verrassing in petto. Na de blauwalgen kwamen spontaan de quaggamossels en sindsdien is de waterkwaliteit verbeterd en blijft de algenbloei beperkt. Een explosie van onderwaterleven, van waterplanten tot vele miljoenen jonge vissen is het gevolg. Dat trekt weer volop watervogels aan, waardoor het Volkerak nu wederom een walhalla voor watervogels is, met onder andere gemengde kolonies aalscholvers, blauwe reigers, grote zilverreigers, kleine zilverreigers en lepelaars. De zeearend is al een bekende verschijning. Een mengeling die we vooral uit verre landen kennen. Dit alles maakt het zoete Krammer-Volkerak een buitengewoon uniek en waardevol systeem in Nederland.

Aan de hand van prachtige beelden nemen de sprekers u mee in de huidige ontwikkeling en geven een inspirerende doorkijk van hoe een zoete toekomst van het Volkerak er uit zou kunnen zien, een spectaculair landschap dat de Delta waardig is. Maak kennis met de unieke natuur van het Krammer-Volkerak zoals u het nog nooit gezien hebt.

Meer berichten