Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Feest bij opening nieuwe seizoen natuurcamping Essenbos

OUDDORP – Handen werden enthousiast geschud. Schouderklopjes uitgedeeld. Blijde gezichten en onderlinge uitwisseling van felicitaties. Dat alles kenmerkte zaterdagmiddag de samenkomst van vele tientallen leden van de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) en belangstellenden op het Essenbos-kampeerterrein aan de Klinkerweg - bij Hofdijksweg - in Ouddorp. Hoofdbestuurders Jan Kuiper (voorzitter) en Albert Fien gaven toelichting op de gevoerde - moeizame - onderhandelingen die uiteindelijk succesvol konden worden afgerond. De natuurcamping is behouden. Koop bleek geen optie. Wel de erfpacht en die is voor 30 jaar vastgelegd.

Door Jaap Ruizeveld

Niet alleen de trouwe vaste kampeerders maakten hun opwachting. Van heide en ver waren ze naar 'hun' Ouddorpse feestje gekomen. Velen uit de regio. Uit de NTKC-afdeling Rotterdam van voorzitter Dobbeling. Natuurkampeerders pur sang. Allen met eigen verhalen over hoe fijn het was en is om op dit Essenbosterrein de tent op te kunnen zetten en of de caravan te plaatsen. Om op deze heuglijke zaterdag o.a. samen met vertegenwoordigers van de Groene Raad, NLGO, Ouddorp Kust Ruimte Rust (OKRR), de stichting Natuurlijk Ouddorp en eilandelijke media het glas te heffen op een nieuw seizoen. Op een nieuwe toekomst voor deze unieke natuurcamping.

Het is het waard

NTKC-voorzitter Jan Kuiper (CDA-wethouder in de stad Nieuwegein), klom op een trapje om de vele bezoekers - met een toast en een kort woord - te bedanken voor hun support. "Samen is het gelukt. Daarom is het fijn u allen op 'ons' terrein nu te kunnen begroeten. Het was geen gemakkelijk proces. Het vergde grote inspanning, doorzettingsvermogen. Bovendien moest er flink in de buidel worden getast om het voor elkaar te krijgen. Maar het was en is deze insteek, deze activiteit, meer dan waard. Er ligt nu een pachtovereenkomst voor de komende 30 jaar. Dat betekent dat niet alleen wij, maar ook onze kinderen van dit unieke natuurgebied in een heerlijke rustige sfeer kunnen genieten".

Reünie

De bijeenkomst was eigenlijk ook een reünie. Een weerzien van vrienden en het delen van gevoelens. Een Zeeuwse kampeerder uit Haamstede zegt: "Ik had er een hard hoofd in. Het zou toch niet gebeuren dat wij ons Ouddorpse stekje kwijtraken. Ik ben heel blij met deze doorstart. Waar vind je dit nog?. Een natuurterrein op loopafstand van strand, uitvalbasis voor fietstochten en wandelingen en dichtbij het dorpscentrum met alle gewenste voorzieningen". NTKC-er Peppinck geeft aan dat hij al vanaf zijn eerste levensjaar regelmatig met zijn familie op het Essenbos-terrein kampeerde. Nu is hij er samen met zijn vriendin. Het voelt goed hier.

Achtertuin

Aart Goudswaard komt al 40 jaar voor zijn kampeerplekje naar Ouddorp. Hij is inmiddels 92 jaar. Hij woont in Hendrik Ido Ambacht (dus in de NTKC- afdeling Rotterdam). "Het Essenbos is eigenlijk onze achtertuin", zegt hij. Heerlijk toch. Vriendelijke mensen. Op een pracht locatie. Fijne onderlinge contacten. Ik speel graag een partijtje Jeu de Boules en dan moeten ze echt rekening met mij houden", voegt hij er lachend aan toe. De familie Van der Slik uit Bleiswijk is helemaal fan van de Ouddorpse natuurcamping. Vrouw en man zijn meerdere keren per jaar in het Essenbos te vinden. Houden, evenals andere families, toezicht op een fijn gebeuren voor iedere bezoeker. Rust staat bij hen met stip op plaats één. Kamperen is hun lust en leven. Op diverse NTKC-locaties zijn ze te vinden. Tussen alle gesprekken door worden er kleine hapjes rondgedeeld. "Wat een gezelligheid en wat een fijn gevoel aan het eind van een onzekere periode", zeggen de bezoekers. Jan Kuiper kan er zichtbaar van genieten. "Loon naar werken" dus.

Meer berichten