Logo eilandennieuws.nl
De scholieren (groep 7/8) van de Ollie B. Bommelschool hebben zojuist hun gereedschapskistje ontvangen.
De scholieren (groep 7/8) van de Ollie B. Bommelschool hebben zojuist hun gereedschapskistje ontvangen. (Foto: )

Scholieren krijgen gereedschapskist met tools voor het leven

DEN BOMMEL – Zit je in groep 7 of 8 van de basisschool, dan ben je de grootste en de sterkste. Eén of twee schoolseizoenen later ga je naar de middelbare school en ben je ineens de kleinste en de zwakste. En dat terwijl je aan het puberen bent en misschien ook te maken hebt met een minder stabiele thuissituatie. Dan kun je wel wat 'gereedschappen' gebruiken om de uitdagingen aan te gaan en wat steviger in het leven te staan. Die tools zijn sinds kort beschikbaar. Ze zitten in een gereedschapskistje met de naam Tools 4 Your Life.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De presentatie van de gereedschapskist was op 3 april in de Ollie B. Bommelschool in Den Bommel. Daar kregen de kinderen van de gecombineerde groep 7/8 een speciale les over bijvoorbeeld het omgaan met vervelende gebeurtenissen of moeilijke situaties. "Die wervelstorm gaat ook weer voorbij…"

Voor de klas stond Saskia Hameeteman-Blanker, die de lessen Tools 4 Kids en de gereedschapskist Tools 4 Your Life heeft samengesteld. Ze deed dat in samenwerking met Saskia Hameeteman en met ondersteuning van Stichting SlimmerIK.

Mijn Totaalplan

Saskia Hameeteman-Blanker timmert al vele jaren aan de weg met Mijn Totaalplan, "dat simpele, gemakkelijk toepasbare handvatten biedt om de kwaliteit van leven te optimaliseren. Zónder 'diep gegraaf', maar op een luchtige manier en met blijvend resultaat." Deze omschrijving staat in de boekjes die in de gereedschapskist zitten.

"Ik begeleid al 18 jaar volwassenen met behulp van Tools 4 Your Life", zegt Saskia Hameeteman-Blanker. "Heel vaak hoor ik: jammer dat ik die gereedschappen niet had toen ik kind was. Dat was voor mij de aanleiding om de tools te vertalen naar de kindertijd. We hebben er honderden uren aan besteed om dit te ontwikkelen."

De gereedschappen zijn gebaseerd op sociaal-emotionele vaardigheden. Ontbreken deze vaardigheden – zoals omgaan met de buitenwereld, nee leren zeggen, zelfvertrouwen krijgen, omgaan met teleurstellingen en andere vervelende situaties – of zijn ze niet voldoende ontwikkeld, dan kunnen de uitdagingen van het leven leiden tot sociale en psychische problemen. Inclusief roken, blowen, alcohol drinken, onzekerheid en toegeven aan groepsdruk.

Naslagwerk

Het programma Tools 4 Kids, met de gereedschapskist als blijvend onderdeel, geeft daar volgens Saskia Hameeteman-Blanker op het juiste moment een antwoord op: op de leeftijd van 11, 12 jaar, als de geschetste problemen doorgaans beginnen. "Dit zijn gereedschappen voor de rest van je leven. Samen zijn ze een naslagwerk voor het leven. Je gebruikt die gereedschappen alleen als je ze nodig hebt, als er wat te repareren valt. Normaal gereedschap gebruik je immers ook alleen als er wat te klussen valt."

De blauwe kartonnen doos, die inderdaad is vormgegeven als een gereedschapskist, bevat vijf boekjes. Een van de boeken met 'levensgereedschappen' is Het Verhaal. Dit boek is op 3 april uitgekomen. Het is speciaal voor de jeugd geschreven, waarin thema's 'verborgen' zitten als verslaving, loverboys, scheiding, ziekte, eenzaamheid en liefde. Het is geredigeerd, vormgegeven en van aantrekkelijke illustraties voorzien door Saskia Hameeteman van Hameeteman Business Support.

Pilot

De kinderen van de Ollie B. Bommelschool waren de eerste scholieren die kennismaakten met Tools 4 Kids. Het programma bestaat uit twee dagdelen voor de klas en een bijeenkomst voor ouders en leerkrachten. De leerlingen uit De Bommel waren ook de eerste die met een gereedschapskistje naar huis gingen.

Het ging in Den Bommel om een pilot. Hierna gaat de proef verder op Daltonschool De Vliegers in Middelharnis en elders in Nederland, waaronder Noord-Brabant en Amsterdam. In totaal zullen er 1000 kinderen meedoen aan de pilot, verdeeld over twaalf provincies. Als de proef slaagt – de eerste geluiden en reacties zijn zeer positief – willen de initiatiefnemers Tools 4 Kids over heel Nederlands uitrollen. Elk kind in groep 7/8 is er immers bij gebaat als het gereedschappen meekrijgt voor de soms kronkelige weg die het leven is.

Andere scholen

De gemeente Goeree-Overflakkee neemt na de pilot een besluit over financiering van het programma. Bij een positief besluit, kan Tools 4 Kids voor meerdere basisscholen op het eiland beschikbaar komen. Saskia Hameeteman-Blanker en Saskia Hameeteman zijn ook bezig de methode geregistreerd te krijgen in de RIVM-database. Stichting SlimmerIK wil Tools 4 Kids voor alle scholen bereikbaar maken. De stichting werft fondsen en donateurs om dat voor elkaar te krijgen. Meer informatie via www.geef.nl/nl/doel/stichting-slimmerik

Meer berichten