Gerard Barendse bij de seniorenwoningen aan het Lincolnplein, met de AED voor de Grutterswei.
Gerard Barendse bij de seniorenwoningen aan het Lincolnplein, met de AED voor de Grutterswei.

Inzamelactie voor AED's in Oude-Tonge

Algemeen 440 keer gelezen

OUDE-TONGE- Gerard Barendse, de voorzitter van de EHBO-vereniging in Oude-Tonge, start een actie om geld in te zamelen voor meer buurt-AED's. "Op dit moment zijn dat er nog maar twee en dat moeten er minimaal vijf worden", aldus Gerard. "Alleen dan is het hele dorp binnen zes minuten bereikbaar, de tijd die staat om de overlevingskans te verhogen na een hartstilstand. Door middel van deze AED's maken we ons dorp een stuk veiliger. Daarnaast willen we bij de EHBO-vereniging meer mensen opleiden om de AED's te bedienen".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Een AED in de buurt is van levensbelang" weet Gerard, "want snel handelen kan levens redden. Een AED is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen. In Oude-Tonge zijn momenteel al zo'n kleine 20 AED's aanwezig, echter, die hangen allemaal binnen bij diverse bedrijven, organisaties en verenigingen. Dat betekent dat deze 's avonds en in het weekend niet altijd bereikbaar zijn. Overdag zijn de meesten hiervan wel te gebruiken. In geval van een AED-sticker op het pand is men zelfs verplicht om de AED af te staan, als iemand buiten het terrein of gebouw een hartstilstand krijgt. Veel eigenaren zijn daar niet van op de hoogte. Ze hebben het apparaat aangeschaft in geval van nood voor hun medewerkers, leden of bezoekers. Mocht er echter een beroep worden gedaan op de AED, dan moet men deze aanbieden en kan men de kosten van vervanging of resetten verhalen op de verzekering".

Iedere bijdrage is waardevol

"Onze wens is echter om apparaten te hebben die dag en nacht bereikbaar zijn", benadrukt Gerard. "Dus AED's, in een stevige buitenkast, voorzien van verwarming, in geval van vorst. Deze zullen dan worden aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Zodra 112 wordt gebeld, krijgen de hulpverleners via de app 'hartslag.nu', een melding met pincode, waarmee ze de AED kunnen ontgrendelen en snel ter plaatse kunnen gaan".
Het geld inzamelen doet Gerard via het crowdfunding platform BuurtAED.nl. Dat is een initiatief van de Hartstichting en Philips om Nederland (hart)veiliger te maken. "Met een speciale bijdrage van Philips krijgen we ruim 1000 euro korting", vertelt hij. "De Philips Haertstart FRx AED met kast en met inbegrip van vijf jaar onderhoud en service kost echter zo'n 2600 euro. Dat betekent dus dat we per kast nog ruim 1600 euro nodig hebben. Elke bijdrage, groot of klein, is dus waardevol".

Spreiding door het dorp

Inmiddels zijn er al twee buurt-AED's aanwezig. "Een op de Zuiddijk, de andere in de Molenstraat, maar daar moet nog een kast omheen", gaat Gerard verder. "Ook bij winkelcentrum het Dabbehof zal een dezer dagen een buitenkast worden opgehangen door eigenaar de heer Kauffman. Een tijdje geleden heeft de EHBO-vereniging ook een kast gewonnen. We zijn momenteel in gesprek met de gemeente om deze aan de Grutterswei te bevestigen. De crowdfunding is daarom in eerste instantie bestemd voor een kast bij de seniorenwoningen aan het Lincolnplein en bij voldoende financiële middelen zouden we er ook nog een willen in de planetenbuurt, bijvoorbeeld bij basisschool 'De Bron'. Uitgaande van een straal van 500 meter rondom iedere AED, zou dan het hele dorp zijn gedekt".

Cursusdag en aanmelding

Zoals vermeld, wil de EHBO-vereniging daarnaast meer mensen op gaan leiden om de apparaten te bedienen. Daarom is er een cursusdag georganiseerd op zaterdag 18 mei van 12.00 tot 16.00 uur in de oefenruimte van de vereniging aan de Nieuwstraat 11 (de voormalige winkel van 'De Gast'). De kosten bedragen 30 euro. Aanmelden graag voor 20 april via ehbo.oudetonge@gmail.com. Bij voldoende deelname wordt er later dit jaar ook nog een avondcursus georganiseerd.
Gerard hoopt dat vele mensen het belang van de AED's inzien en zich op willen geven voor de cursus en/of een bijdrage willen leveren. "Alle bedragen zijn welkom", zegt hij nogmaals. "We hebben ruim vierduizend inwoners in Oude-Tonge, dus als elk persoon een euro schenkt, zijn we al een eind. De dorpsraad heeft al toegezegd te willen steunen en vanuit de gemeente denkt men mee over locaties met de benodigde stroomvoorziening. Hopelijk kunnen we snel tot plaatsing overgaan. Het is immers in het belang van ieders veiligheid in het dorp".
Iedereen die de inzamelactie wil steunen, kan dit doen op de volgende manier: ga naar BuurtAED.nl en zoek de actie 'Buurt AED voor Lincolnplein'. Kies vervolgens voor 'Doneer nu' en bepaal je bijdrage. Je kan doneren met naam of anoniem. Daarna kan men eenvoudig betalen via iDeal.
Voor meer informatie kan men contact opnemen met Gerard Barendse via 06-12500164.

Uit de krant