De overhandiging van de vlag.
De overhandiging van de vlag.

Dorpsraad Ooltgensplaat viert jubileum met nieuwe dorpsvlag

Algemeen 872 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT- Afgelopen zaterdag vierde de vereniging Dorpsraad Ooltgensplaat haar eerste lustrum met en voor de inwoners van het dorp. De hele dag waren er tal van activiteiten in MFC 't Centrum, waarbij de lokale verenigingen, organisaties en bedrijven zich konden presenteren. Het werd een geslaagd feestje, want de dorpsraad mocht vele bezoekers en felicitaties ontvangen. Ook kernwethouder Daan Markwat kwam langs om de jarige dorpsraad te feliciteren en om de nieuwe vlag van Ooltgensplaat uit handen van voorzitter Hans van der Schraaf in ontvangst te nemen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het feest van de dorpsraad paste precies in de nieuwe koers, die de dorpsraad voortaan wil gaan varen. Transparant, gestructureerd, professioneel, maar vooral met meer contact en verbondenheid met de mensen, de verenigingen, de bedrijven en organisaties in het dorp. "Vandaag is het dus vooral een feest van het dorp", vertelde de kersverse voorzitter tijdens zijn speech. "De dorpsraad is slechts een middel om de leefbaarheid en de belangen van het dorp te behartigen en in contact te blijven met de gemeente. En dat ons dorp er toe doet blijkt wel uit het grote aantal presentaties, demonstraties en bezoekers, van jong tot oud, die er vandaag zijn. De afgelopen vijf jaar is er veel werk verzet. Het ging niet altijd zonder slag of stoot, maar bij alles was er de intentie om wat goeds te doen voor het dorp en er zijn ook mooie dingen tot stand gekomen. Echter veel werk wat de dorpsraad verricht, gebeurt op de achtergrond in de vele overleggen met diverse instanties. Het bestuur kende verschillende wisselingen, maar dat is niet zo vreemd, gezien het vele werk, wat moet worden verricht".

Dankwoord

Een speciaal woord van waardering had Van der Schaaf voor zijn voorganger Bram den Exter. "Bram was vijf jaar geleden een van de oprichters van de dorpsraad en heeft sindsdien onvermoeibaar het gezicht van de dorpsraad mede bepaald. Ook dank aan de overige bestuursleden en de vele vrijwilligers, die zich inzetten voor het dorp. In de toekomst zullen we voortvarend door blijven gaan met nieuwe en lopende projecten en in veel gevallen zullen wij daarvoor weer ieders hulp inroepen, want het dorp is tenslotte van ons allemaal".

Dorpsvlag

"Onze gezamenlijke trots op het dorp kunnen wij voortaan tonen middels het hijsen van onze nieuwe eigen dorpsvlag", ging Van der Schraaf trots verder. "Het is een gemoderniseerd ontwerp gebaseerd op het wapenschild van Ooltgensplaat. Het is door vele dorpelingen verkozen uit verschillende ontwerpen, die zijn voorgelegd. We spreken de hoop uit, dat de vlag zijn weg zal vinden naar vele 'Plaetse' huishoudens en dat hij zal wapperen tijdens nationale feestdagen en lokale feestelijke momenten, zowel aan de huizen als aan de gemeenschapsgebouwen. En natuurlijk hopen we dat hij ook een keer gehesen zal worden bij het gemeentehuis, al is het maar op 1 april.

Toegevoegde waarde

Kernwethouder Daan Markwat mocht dan ook de eerste vlag in ontvangst nemen en hij zegde toe, het verzoek voor het hijsen van de vlag op 1 april in te zullen willigen. Namens de gemeente, bracht hij vervolgens de felicitaties over aan de jarige dorpsraad. "Na de fusie in 2013 bestond er de angst, dat de afstand tussen de gemeente en de dorpen te groot zou worden en dus zijn de dorpsraden opgericht", vertelde hij. "Dit bleek een goed initiatief. De dorpsraden verkleinen de afstand en houden de gemeente op de hoogte van wat er speelt. Ze waarborgen de behoeften en belangen van de dorpen en hebben dus zeker hun grote toegevoegde waarde bewezen. Ook in de toekomst zullen we elkaar nodig blijven hebben. We hopen dan ook nog vele jubilea met jullie mee te vieren".

Vele projecten

Op de vraag, waarop de dorpsraad, terugkijkend, het meest trots is, heeft Hans van der Schaaf geen antwoord. "Eigenlijk op alles" zegt hij. "Ik ben er zelf nog niet zo lang bij, maar ik weet, dat er al vele mooie projecten zijn geweest. Als ik dan toch iets moet noemen is het de Kinderfaculteit, waarmee we tweede werden bij de Dorpskrachtprijs. Dit project was bedoeld om, door het organiseren van activiteiten, kinderen kennis te laten maken met allerlei vrijetijdsbestedingen op het gebied van sport, cultuur en kennisontwikkeling en daarmee meteen ook het verenigingsleven te bevorderen. Ook in de toekomst zullen wij hiermee doorgaan. Maar we willen nog veel meer. Denk aan de ontwikkeling van het havenkanaal, plaatsing van AED's, een beeld van Oeltgen de Piper, het repaircafé, de sportweek, de appeltaartactie, de hanging baskets en binnenkort wordt de dierenweide aan de Spuidijk geopend. Ook willen we het project 'extra handen' nieuw leven inblazen. Kortom, er is genoeg te doen en we hopen het samen met de inwoners, verenigingen en bedrijven te doen. Zoals al is vermeld, willen we een koers van verbintenis gaan varen. Dat willen we bereiken door goede communicatie en samenwerking met onze leden. We hopen dan ook, dat nog meer inwoners, lid zullen worden van onze club. Samen gaan we dan een mooie toekomst voor het dorp tegemoet".

Uit de krant