Afbeelding

Overzicht: Zo stemde Goeree-Overflakkee

Algemeen 1.172 keer gelezen

Van de ruim 39.000 opgeroepen kiesgerechtigden op het eiland maakten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten woensdag 24.584 vrouwen en mannen hiervan gebruik of wel een opkomstpercentage van 62.9 %. Dat is aanzienlijk hoger dan in 2015. In deze gegevens zijn ook opgenomen de ongeldige - en blanco stembiljetten (bij elkaar nog 109). Evenals elders in het land was ook in onze gemeente (op basis van de voorlopige telling) Forum voor Democratie - vanuit het niets - met 18.7 procent de grote overwinnaar. In totaal werden op deze partij 4584 stemmen uitgebracht. (Klik onderaan op de grafieken voor het overzicht)

Door Jaap Ruizeveld

Wat vervolgens direct opvalt is dat de ChristenUnie niet alleen stand hield in het ongekende kiezersgeweld, maar met 2446 stemmen (een winst van 2 procent naar 10%), de enige coalitiepartij is die een positief resultaat bereikte. De SGP bleef (19.9%) op Goeree-Overflakkee weliswaar de grootste partij (4880 stemmen) maar zij moest wel een verlies van 6,5% incasseren ten opzichte van de verkiezingen in 2015. De verliezen bij andere partijen op het eiland bleven beperkt. Waren wel over de gehele linie algemeen: VVD (- 1.3%), CDA (-2%) en PvdA (-0.4%). Dit wat betreft partijen die nu deel uitmaken van de gemeenteraad.

PVV gehalveerd

Bij de overige partijen, nu niet in de lokale volksvertegenwoordiging opgenomen, is er het grote verlies van liefst 7% (een halvering van het percentage in 2015) van de PVV. Verder 3.7% bij de SP, 2.2% bij D66 en een gelijkblijvende steun voor Partij voor de Dieren. Winst boekten, ten opzichte van vier jaar geleden, Groen Links (+1.1%) en de seniorenpartij 50+ met een winst van 0.9% naar 3.6 procent van het uitgebrachte stemmentotaal. Lokale Partijen Zuid-Holland, Code Oranje, Jezus Leeft, Denk en Nida haalden op het eiland de 1 procent niet. Na vaststelling door het Hoofdstembureau wordt de definitieve uitslag geregistreerd. In de Provinciale Staten wordt FvD (11 zetels) de grootste fractie, VVD (10) blijft gelijk evenals ChristenUnie (3). Er is zetelverlies voor PvdA, CDA, SGP en D66 en winst voor Groen Links en Denk.

Waterschap

Voor de Waterschap-verkiezingen waren 39.895 personen opgeroepen. Hoewel in de stemlokalen de biljetten voor Provincie en Waterschap gelijk hadden kunnen worden ingevuld blijkt uit de uitslag dat hier toch verschillen zijn. Het aantal ongeldige- en blanco stembiljetten bijvoorbeeld was liefst 257. Opkomstpercentage kiezers was ook hier positief (60.5%). Grote winnaar werd lijst 1: Waterschapspartij Hollandse Delta met 5992 stemmen, gevolgd door de SGP-lijst 4822 stemmen, op de derde plaats de VVD (2917), ChristenUnie met 2294 kiezers op nummer 4 en CDA op 5 met 2132 stemmen. De lijsten Water Natuurlijk en AWP (niet politiek wel deskundig) kwamen niet verder dan respectievelijk 845 en 618 stemmen.

Maandag definitief

"Nog niet alle stembusuitslagen zijn binnen, dus een slag om de arm ", zegt Hans Kalle van Waterschapspartij Hollandse Delta voorzichtig. "Wij hopen op 7 zetels. Dat is dan opnieuw winst ten aanzien van de vorige verkiezingen. Maandagmorgen vergadert het Hoofdstembureau en dan is er definitieve zekerheid. Dat biedt dan gelijk ook de duidelijkheid aan de kandidaten op de lijst, in volgorde van hun plaatsing. In het in omvang brede waterschapsgebied zijn 9 van de 30 zetels zoals dat heet 'geborgd'. Er kunnen dus 21 zetels worden verdeeld op basis van de uitslag".

Bewuste stem

En toch waren ze er. Eilanders die nadat zij in het lokaal hun stemmen hadden uitgebracht "open kaart "gaven. Voor de Waterschappen zegt een stemmer die anoniem wil blijven: "Ik heb gestemd op een voor mij bekend persoon op de lijst die aangeeft dat zij niet versneld toewerken naar energieneutraal en zeker nu al niet daarvoor belastingtarieven willen verhogen". Voor de Provinciale Staten: "Het is belangrijk omdat je indirect toch denkt aan de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee de huidige regering al dan niet steunt. Zou er vanavond een politieke aardverschuiving komen zoals wordt beweerd?" Voor deze kiezer al een vooruitziende blik op de uitslag.

Inzet

Navraag bij de gemeente leert dat de verkiezingen woensdag soepel zijn verlopen. Zonder noemenswaardige aspecten. In totaal hebben 192 personen de 24 stembureaus op het eiland bemand, verdeeld in twee groepen van 4 personen die na 21.00 uur weer samen kwamen om de stemmen per bureau te tellen. Daarnaast 15 mensen die tot diep in de nacht de processen-verbaal verwerkten en de gegevens per kandidaat registreerden. De voorlopige uitslagen op partijniveau waren rond 02.00 uur in de nacht bekend.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant