Afbeelding

Dirksland is 17 bomen rijker na Boomfeestdag

Algemeen 424 keer gelezen

Na de Boomplantdag – een week eerder via Staatsbosbeheer ingevuld in Stellendam en Herkingen – volgde op woensdag 20 maart nog een Boomfeestdag in Dirksland. Leerlingen van beide basisscholen in het dorp hielpen de buitendienst van de gemeente met het planten van zeventien bomen langs de Haveloozeweg, de zuidelijke rand van de bebouwde kom, die de laatste jaren flink is gegroeid.

Voorafgaand aan het planten kregen de leerlingen, van groep 8, eerst een korte uitleg in de klas. Over de verschillende soorten bomen, waarom ze Latijnse namen hebben en hun belang voor het milieu. Daarnaast probeerde de buitendienst, die de korte les verzorgde, enthousiasme te kweken voor het vak van hovenier. Er zijn immers ook in de toekomst mensen nodig die voor die mooie vak kiezen.

Eerst togen de kinderen van de christelijke basisschool Prins Maurits naar de Haveloozeweg. Daar waren zeventien gaten gegraven en hetzelfde aantal bomen neergelegd. Wethouder Tea Both was op de fiets naar de locatie gekomen om samen met de kinderen en de mensen van de buitendienst de eerste boom te planten. Daarna volgde het planten van ongeveer de helft van de andere bomen. De andere helft was voor de leerlingen van openbare basisschool De Inktvis die de klus even later afmaakten.

Aan de Haveloozeweg staat nu een mooie rij bomen. Het zijn lindes, want die doen het goed, zijn bestand tegen de wind en passen mooi in de omgeving. Bij twee lindes is een tijdcapsule met tekeningen van de leerlingen in de grond gestopt. Over vele jaren, als de bomen aan het eind van hun leven zijn gekomen, komen de kokers weer tevoorschijn. Dan kunnen de kinderen van nu weer zien wat ze ooit getekend hebben. 

Uit de krant