Afbeelding

Sportmarathon voor hospice overleden docent

Algemeen 2.125 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Softballen, fitness, volleyballen tegen de leraren en in de stromende regen op het strand sporten. Het is een greep uit de activiteiten van de nachtelijke sportmarathon van 14 leerlingen van de Prins Maurits. Met de actie hebben ze geld ingezameld voor Hospice Kaaskenshuis, waar docent Kees Fraanje de laatste periode van zijn leven liefdevol is verzorgd.

Door Martijn de Bonte

Kees Fraanje uit Bruinisse was een bekend gezicht op de Prins Maurits in Middelharnis. Na zijn pensionering miste hij de leerlingen en kwam hij terug als vrijwilliger. Veel leerlingen kennen hem omdat hij met zijn scootmobiel door de gangen reed, waarbij hij indien nodig gebruik maakte van zijn toeter. Op 3 maart is hij overleden, de laatste periode van zijn leven bracht hij door in Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee.

Hartverwarmend

Woensdag 20 maart hebben de leerlingen het opgehaalde bedrag van 1500 euro overhandigd aan de coördinator van het hospice in Zierikzee. "Wow, wat een bedrag. Ik vind het echt hartverwarmend dat jonge mensen zich inzetten voor ons hospice. De aanleiding is triest. Maar ik vind deze actie echt bijzonder. Het geld gaan we gebruiken om de badkamers te vernieuwen, daar hopen we dit jaar mee te starten." In het Kaaskenshuis zijn er vier kamers, naast een paar professionals is er een ploeg van 50 zorgvrijwilligers actief. Omdat de subsidie lang niet toereikend is, zijn er donaties nodig om het werk te kunnen doen.

Spierpijn

De deelnemers aan de sportmarathon zitten allemaal in de sportklas. Emma Brand vertelt dat ze van vrijdagmiddag van 16.00 uur tot zaterdagmorgen 6.30 uur onafgebroken hebben gesport. "Het leukste vond ik dat we 's nachts hebben gevolleybald tegen een groep docenten. Echt gaaf dat die 's nachts zijn gekomen om tegen ons te spelen. Al waren ze helaas wel iets te sterk voor ons… Maar het was echt heel gezellig en je houdt elkaar op de been. Maar vooral zondag had ik wel spierpijn. Een jongen die ook heeft mee gesport vertelt dat hij zijn jas bijna niet meer aan kon trekken door de spierpijn. "Maar," zeggen twee van de leerlingen: "Ik zou het zo weer doen." Docent Huising glimlacht: "Ik weet niet of de docenten dat aan kunnen."

De docenten Jacob Holwerda en Daniël Huising vertellen dat sporthal De Staver gratis de bowlingbaan ter beschikking heeft gesteld. En ook bij Budgetfit mochten de leerlingen zich uitleven, daar hebben ze onder andere aan poweryoga gedaan. "Mooi dat bedrijven op die manier de actie van de leerlingen hebben gesponsord."

Warm en innemend

De coördinator van het Kaaskenshuis vertelt dat Fraanje een warm en innemend persoon was. Op de rouwkaart stond de volgende tekst: "Geen bloemen, maar we zouden een bijdrage voor Hospice Kaaskenshuis in Zierikzee, waar Kees zo liefdevol verzorgd is, erg waarderen." De actie van de leerlingen onderstreept de waardering voor de bevlogen docent.

Uit de krant