Afbeelding

Waterschapsbestuurder Hans Kalle: "Ik zeg: ga stemmen!"

Algemeen 611 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Morgen, woensdag 20 maart, zijn de waterschapsverkiezingen. Heel populaire verkiezingen zijn dat niet. De opkomst is doorgaans aan de lage kant. Dat is jammer, vindt Hans Kalle, die voor de Waterschapspartij op de kieslijst staat. "Want wie zwijgt, stemt toe. Ik zeg: ga stemmen, dan heb je invloed."

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Kalle (74) is al bijna 25 jaar bestuurder van het waterschap. In juni 1995 kwam hij als hoofdingeland in het algemeen bestuur van het waterschap Goeree-Overflakkee. Dit waterschap was een kleine vijftien jaar geleden een van de fusiepartners van het huidige waterschap Hollandse Delta. Kalle fuseerde mee. Op vijftien maanden na – van oktober 2007 tot eind 2008 – is hij onafgebroken lid van de Verenigde Vergadering (die te vergelijken is met de gemeenteraad). De tussenliggende vijftien maanden was hij heemraad (die vergelijkbaar is met een wethouder in het gemeentebestuur).

De inwoner van Herkingen, die voorheen ook raadslid was van de gemeente Dirksland, is bewust lid van de Waterschapspartij, de grootste partij in de Verenigde Vergadering van Hollandse Delta. Dit, legt hij uit, omdat die partij niet aan politiek doet. "Het waterschap is een puur functionele organisatie, die ervoor moet zorgen dat het water vanbuiten buiten blijft en het water vanbinnen naar buiten gaat, zodat we droge voeten houden. Verder moet het waterschap de waterschapswegen op orde houden en het afvalwater zuiveren."

Daar moet geen politiek aan te pas komen, vindt Kalle. "Voorheen zat je op persoonlijke titel in de Verenigde Vergadering. Dan spelen er geen politieke belangen. Dat is nu wel het geval. Nu spelen er politieke belangen die niets met het waterschap te maken hebben." Hij neemt het woord dramatisch in de hand en illustreert dat met het recente opstappen van dijkgraaf Ingrid de Bondt.

Achterstallig onderhoud

Dat zou een gevolg zijn van politieke overwegingen om te bezuinigen, de waterschapsbelasting niet voldoende te verhogen en een greep uit de reserves te doen om de begroting sluitend te maken. Hans Kalle: "Er is daardoor veel achterstallig onderhoud ontstaan, ook bij de zuiveringsinstallaties. Dat is echt verkeerd aangepakt. Er is gestuurd op financiën, niet op veiligheid. Bovendien moet je geen reserves aanspreken om structurele kosten te dekken."

De Waterschapspartij is de grootste fractie in de Verenigde Vergadering. Maar de partij is niet vertegenwoordigd in het algemeen bestuur, het college van dijkgraaf en heemraden. "We zijn er moedwillig buiten gehouden", zegt Kalle. "Het voordeel is dat we ons in de Verenigde Vergadering niet hoeven in te houden. Wij zeggen altijd de waarheid."

In de Waterschapspartij zitten SGP'ers, liberalen, sociaaldemocraten en noem maar op. "Wij zijn een soort lokale partij. We bemoeien ons niet met politiek. Er is ook geen SGP-zwart asfalt, of VVD-blauw water, of CDA-groen gras…" De partij is voor een trendmatige verhoging van de belasting. "Dan voorkom je schokeffecten. Wij kunnen die verhoging wel uitleggen: doe je het niet, dan heb je straks problemen."

In de blubber

Hans Kalle staat weer op de lijst, als nummer vier van de Waterschapspartij. Hij doet het graag, een rol vervullen in het bestuur van het waterschap. "Ik ben grondwerker geweest en heb met m'n laarzen in de blubber gestaan. Ik heb dijken aangelegd, waterbergingen gegraven, sloten gebaggerd en wegen aangelegd. Ik heb heel Flakkee drie keer in de bak gehad. Bovendien heb ik als heemraad in de keuken gekeken, al heb ik in die vijftien maanden weinig prestaties kunnen leveren, ook omdat het waterschap Hollandse Delta zich toen in de startfase bevond."

Mocht de Waterschapspartij na de verkiezingen van morgen weer de grootste partij zijn, dan zou dat weer een plek in het dagelijks bestuur kunnen opleveren. Volgens Hans Kalle zou dat een goede uitkomst zijn, "want wij gebruiken ons boerenverstand".

Uit de krant