Afbeelding

Obs J.C. van Gent maakt herrie voor gelijk onderwijs

Algemeen 779 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Voor de derde keer op rij maakt openbare basisschool de J.C. van Gent in Sommelsdijk herrie om aandacht te vragen voor het recht op onderwijs voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. En deze derde keer was nét iets bijzonderder dan de vorige edities.

Door Sam Fish

Natuurlijk is het altijd fantastisch als kinderen zich inzetten voor andere kinderen die het moeilijker hebben dan zij, maar hoe gaaf is het als dat werk ook beloond wordt? Tien leerlingen uit groep acht hebben de handen uit de mouwen gestoken en een actie opgezet. Wereldwijd is het namelijk zo dat 9 op de 10 kinderen met een handicap niet naar school kunnen of mogen. De school wilde dat niet aan zich voorbij laten gaan en dus regelden de tien kinderen deze manier om aandacht te vragen. En ze zijn niet alleen, want kinderen in Nederland, Azië, Latijns-Amerika en Afrika doen ook mee met de herrie. Dat zijn bij elkaar meer dan 200.000 kinderen die vandaag over de hele wereld in actie komen op meer dan 1500 scholen.

Het Liliane Fonds vond het belangrijk om de inzet van de kinderen te belonen. "Het is geweldig om te zien dat het de leerlingen zijn die zich zo inzetten voor dit doel," laat Roos van Boekel namens het Liliane Fonds weten in een e-mail aan de school. De school is met deze inzet beloond en krijgt een workshop van breakdancer Redo en de enige echte Liliane Fonds schoolbel.

Redo

Redouan, beter bekend als Redo, werd geboren met meerdere lichamelijke handicaps. Hij mist een onderbeen, een ellebooggewricht, zijn rechterheup, een deel van zijn rechterarm en aan iedere hand een aantal vingers. Inmiddels heeft hij zich, met een hoop doorzettingsvermogen, ontwikkeld tot een internationale breakdancer en runt hij zijn eigen dansschool.

De 29-jarige danser kwam op de middelbare school breakdancers tegen en was meteen verkocht. "Ik wilde dit zelf ook doen en ik ben eigenlijk nooit meer gestopt," vertelt hij. "Dat vraagt heel veel doorzettingsvermogen, maar ik heb hele fijne vrienden en een lieve familie. Zij hebben mij altijd gesteund en hebben me af en toe net dat ene zetje gegeven om door te gaan."

Sinds kort heeft Redo zich aangesloten bij het Liliane Fonds. "Mijn ouders steunden het fonds altijd en ik weet nog dat de reclames op TV altijd heel hard aankwamen. Ik zat zelf natuurlijk in een medisch traject wat ik heel rot vond, maar dan zie je op TV kinderen die van bamboestokjes zelf protheses maken. Op dat moment valt jouw situatie eigenlijk wel mee," legt hij uit. "Bij een optreden in Den Haag in 2017 heb ik de directeur van het Liliane Fonds ontmoet en hebben we gesproken over een mogelijke samenwerking. Dit is de eerste actie die ik heb mogen en kunnen doen met het Liliane Fonds."

Herrie maken

Op het plein worden de bijna driehonderd leerlingen verzameld door de leraren en na een korte introductie en het aftellen is het tijd om een minuut lang herrie te maken. En dat kunnen ze. Er wordt geschreeuwd, er zijn muziekinstrumenten mee naar buiten genomen, kinderen hebben potten en pannen mee, er wordt op toeters geblazen, noem het maar op, het is één grote golf aan herrie. En was er eerder nog twijfel of de kinderen het wel een minuut zouden volhouden, het blijkt dat het stoppen van het geluid lastiger is dan gepland.

Het stoppen van de herrie wordt ingeluid met het rinkelen van de nieuwe schoolbel die de school heeft gekregen van het Liliane Fonds. Deze wordt dan ook symbolisch overhandigd aan Karlijn, één van de leerlingen van groep 8.

Uit de krant